Konya’da, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık, tarımsal sulamanın yeraltına mahkum edilmesiyle birlikte yeraltı su seviyesinde büyük düşüşler meydana geldi
Bölgede ölçüm yapan uzmanlar, her geçen gün yeraltı su seviyesinin düştüğünü ve çok derin kuyular açılmış olmasına rağmen yeraltı su kaynaklarına ulaşmanın artık çok zor olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. Türkiye genelinde araziler geçtiğimiz 2022 yılı sonu ve 2023 yılının ilk aylarında büyük kesimi tarım alanları olmak üzere kuraklıktan etkilendi. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda 250 metrelerde ulaşılabilen yer altı su seviyesi geçtiğimiz aylarda 20 metre daha geriledi.
Yağış arttı çekilme sürdü
Bu yağışların yer altı su kaynaklarında bir yükselme beklentisi oluşturduğunu belirten Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde de yağışlar, normalin üzerinde gerçekleşti. Özellikle Mayıs ve Haziran aylarındaki yağışlar, geçmiş yılların ortalamasının iki katına yakın değerlerde seyrettik. Bu duruma baktığımız zaman yeraltı sularında, bir yükselme bekleniyor, ancak maalesef durum öyle değil” dedi.
100 bini aşkın kuyu var
35 bin civarında yeraltı suyu üretim kuyusu en az üç katından fazla da belgesiz kaçak kuyu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fetullah Arık, “Konya Kapalı Havzası sadece Konya’dan ibaret değil. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’yi de kapsıyor. Bölgede Devlet Su İşleri’nin (DSİ) kendi yaptığı kooperatiflerle yapılan belgeli 35 bin civarında yeraltı su üretim kuyusu var. En az üç katından fazla da belgesiz yani kaçak kuyu varlığı söz konusu. Belgeli kuyular da dahil su tüketimi tam olarak kontrol edilemiyor. Artık çok derin kuyular açılmış olmasına rağmen yeraltı suyuna ulaşılamıyor. Yani havza kenarlarından itibaren artık yeraltı suyunu kaybetmeye başladı” şeklinde konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ