Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan ve ‘flamingo cenneti’ Tuz Gölü civarında açılan kaçak kuyu sayısının arttığına dikkat çeken jeoloji yüksek mühendisi Özdemir, ‘su alabilmek için 250-300 metreye kadar yer altına iniliyor. 20 yıl sonrasını düşünemiyorum’ dedi
Aksaray, Ankara ve Konya sınırlarındaki, Türkiye‘nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü su çıkışı olmadığı için ‘kapalı göl’ özelliği taşıyor. Ülkenin tuz ihtiyacının büyük oranda karşılandığı gölde, çoğu flamingo olan kuşların göç yolunda bulunmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında konaklıyor.
Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, baharın gelmesiyle birlikte göl havzasında açılan kuyuların arttığı uyarısı yaptı. Havzada 12 yıldır kuyu açılmasının yasak olduğunu hatırlatan Özdemir, “Son yağışlarla gölde su seviyesi yükseldi ve flamingolarımız tekrardan geldi. Bu su seviyesini korumamız lazım. Göldeki su seviyesinin düşmemesi için kontrollü sulama yapılması gerekiyor. Aksaray, Konya ile Karaman’da 100 bine yakın kaçak kuyu var. Bunların belgelendirilip, kontrollü su verilmesinin sağlanması gerekir” dedi.
Göl yeniden kuruyacak
Bölgeden su çıkarılması için 300 metre sondaj yapıldığını belirten Özdemir şöyle konuştu: “Çiftçiler, kuyulardan istedikleri kadar ve istedikleri zaman su çekiyor. Burası özel koruma bölgesi, yaz geldiğinde bu nedenle su seviyesi yine düşecek ve göl tekrar kuruyacak. Bölgeden su alabilmek için 250 -300 metreye kadar yer altına iniliyor. 20 yıl önce 70-80 metre idi. 20 yıl sonrasını ise düşünemiyorum.”
Çiftçilerin su anda ektiği gibi yonca, ay çekirdeği, şeker pancarı ve mısır yerine az su isteyen, bölgeye uygun arpa, buğday, kanola gibi ürünlere yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, “Konya havzası Türkiye’de ilk çölleşmeye başlayacak havzalardan. Yarınımızı değil, torunlarımızın geleceğini düşünmemiz lazım. Kuyular geleceğimizi kurutuyor. Toprak şimdiden çatlamaya başlamış” dedi.
HABER MERKEZİ