DBP’li Aydeniz ve DDKD’li Okumuş ulusal birliğin elzem olduğunu söyledi
Türkiye’nin 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı saldırıların ardından Kürtlerin ana gündemi haline gelen ulusal birlik tartışmaları sürüyor. 18-19 Ocak’ta Diyarbakır’da gerçekleşecek ulusal birlik çalıştayına katılacak olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Sözcüsü Abdulhey Okumuş Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç’a kimi değerlendirmelerde bulundu.
Kürtlerin dört parçaya bölünerek ulusal birliklerinin zedelenmesini “devletlerin istilası” olarak tanımlayan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, “Kürt sorunuyla muhatap ülkeler, mevcut sorunu hiçbir zaman Kürtler ile eşitlik temelinde çözme yolunu tercih etmedi” diye konuştu. Aydeniz, dünyada ve Ortadoğu’da kapitalizmin krizi biçiminde cereyan eden gelişmelerin Kürtler için hem avantajlar hem de dezavantajlar barındırdığını ifade ederek, “Büyük bir kaos ve altüst oluşun yaşandığı Ortadoğu’da yapılacak yanlışlar Kürtlerin doğal haklarını elde etmesini engelleyebilir. Yaşanan tüm gelişmeler, Kürtler ulusal birlik sağlamadan ve bu bağlamda ulusal ortak hukuk geliştirmeden, açığa çıkan fırsat ve avantajlardan layıkıyla yararlanamayacağını açık bir şekilde gösteriyor” dedi. Aydeniz, Kürtlerin güç blokları arasına sıkışmadan, üçüncü bir yol izlemesi gerektiğine özellikle vurgu yaptı.
Önceliğimiz ulusal birlik
Gelecekte kurulması olası masada Kürtlerin yer alması için Kürt ulusal birliğini “elzem” gören Aydeniz, bu görüşünü “Türkiye, Irak, İran ve Suriye olmak üzere dört parçada yaşayan Kürtler büyük problemlerle boğuşuyor. Hal böyleyken kendi gelecekleri adına insiyatif almaları kadar doğal bir durum yoktur” ifadeleriyle dile getirdi. Ulusal birlik yolunda Kürt halkının talepleri ve ulusal değerler dışında herhangi bir kırmızı çizgileri olmadığını kaydeden Aydeniz, “BDP olarak önceliğimiz ulusal birliğin bir an önce sağlanmasıdır” diye konuştu.
‘Meseleye milli bakıyoruz’
DDKD Sözcüsü Abdulhey Okumuş da ulusal birliği Kürtler açısından “zorunlu, elzem ve olmazsa olmaz” olarak gören noktada olduklarını dile getirerek, “Kürt halkının kolektif haklarını elde etmesinin yolu, Kürt siyasetçilerin bir arada olup ortak hedefe doğru yürümelerini gerektiren açık noktadır. Birlik oluşmadan Kürtlerin ulusal değerlerine ya da ulusal haklarına ulaşma şansları yoktur” sözleriyle açıkladı. Ulusal birliğin sağlanması halinde 2020 yılının Kürtlerin yılı olacağını söyleyen Okumuş şöyle devam etti: “Bütün dünyanın gündemine giren Kürtlerin hakkında dünya pozitif konuşuyorken, Kürt siyasetçileri bir araya gelip Kürtlerin ulusal çıkarları doğrultusunda ortak davranışlar gösterirlerse 2020 yılını Kürtlerin yılı olarak değerlendirebilecekler.” DDKD olarak ulusal birlik çalışmalarına dair tek kırmızı çizgilerinin Kürt ulusal değerlerini ve kolektif haklarını reddedenler olduğunu ifade eden Okumuş, “İdeolojiler, mezhepler, toplumsal katmanlar, tarikatlardan tutun da ağalık kurumuna kadar bütün bunlar Kürt ulusal değerleri doğrultusunda en küçük pozitif bakışları varsa onlarla birlikte varız. Ulusal değerlere ‘hayır’ diyenler, bizim kırmızı çizgimizdir. Onun dışında biz meseleye milli bakıyoruz”