İran’ın ruhani lideri Hamaney’e yönelik yaptırımlar ile ilgili yeni bir kararname imzalayan Trump, saldırı için Kongre’nin onayına ihtiyacı olmadığını söyledi. İran Dışişleri ise diplomatik yolların kapandığını ifade etti.
İran ve ABD arasında devam eden gerginlik ABD Başkanı Trump’ın İran dini lideri Ayetullah Hamaney’e karşı yeni yaptırım kararlarını imzalaması ile tırmandı. ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran’a yönelik yaptırım uygulaması için yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladığını duyurdu. Trump bu karar ile Ayetullah Ali Hamaney ile Devrim Muhafızları’nın ekonomik kaynaklara ulaşmasını engellemeyi hedefliyor. Trump, bu yaptırımların yıllar alacağını ve İran’ın geçen hafta Umman Körfezi’nde ABD’ye ait insansız hava aracını düşürmesine misilleme olduğunu belirtti. Kısa süre sonra bir açıklama daha yapan ABD Başkanı, yeni yaptırımların düşürülen İHA’dan bağımsız olduğunu dile getirdi.
‘Buna yetkim var’
Trump, The Hill internet sitesine verdiği mülakatta ise ABD-İran gerilimini değerlendirerek, İran’la artan gerilim konusunda Kongreyi düzenli olarak bilgilendirdiğini, ancak bu ülkeyi hedef alan muhtemel bir saldırı için Kongre’nin onayına ihtiyacı olmadığını söyledi. Kongre’nin onayını almadan İran’a yönelik herhangi bir saldırı yapma yetkisine sahip olup olmadığı şeklindeki soruya yanıt veren Trump, “Evet, buna yetkim var” dedi. Trump, yasal olarak kongreyi bilgilendirmek zorunda olmadığını ifade etti. Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı ise ABD ile İran arasındaki tansiyon artarken Trump yönetiminin Tahran’a karşı herhangi bir askeri eyleme geçmeden önce Kongreden onay alması gerektiğini savunuyor.
Diplomatik kanallar kapandı
İran Dışişleri Bakanlığı da, ABD’nin İran dini lideri Ali Hamaney ile diğer üst düzey temsilcilere yönelik yaptırımlarıyla diplomatik kanalları kapattığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “İran dini liderine ve diplomasi komutanına (Dışişleri Bakanı Cevad Zarif) yönelik yararsız yaptırımlarda bulunmak, diplomatik kanalın nihai olarak kapatılmasıdır” dedi. Sözcü, “Umutsuz Trump yönetimi, barışı ve uluslararası güvenliği korumak için var olan uluslararası mekanizmaları yok ediyor” diye ekledi. İran ordusu, Umman Körfezi kıyısında kendi hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmüştü. ABD ise insansız keşif uçağının uluslararası hava sahasında düşürüldüğünü bildirmişti. Trump mayıs 2018’de daha önce İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmiş ardından da kademeli olarak Tahran’a ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı.
İran’a nükleer uyarı
İki ülke arasında yükselen tansiyonla ilgili Fransa, İngiltere ve Almanya İran’a nükleer anlaşma taahhütleri konusunda diplomatik uyarı gönderirken, BMGK ‘diyalog’ çağrısı yaptı. Fransa, İngiltere ve Almanya, Tahran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini uygulamayı bırakması halinde ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağı konusunda resmi bir diplomatik uyarı gönderdi. İran geçen hafta yaptığı açıklamada nükleer anlaşmayı korumak için Avrupalı güçlere 8 Temmuz’dan daha fazla zaman vermeyeceğini söylemişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de İran ve ABD’nin karşılıklı açıklamalarıyla artan gerilimin ‘diyalogla’ çözülmesi çağrısı yaptı.
Rusya: Yaptırımlar illegal
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise, Washington’un İran’a yönelik uygulamak istediği yeni yaptırımların “illegal” olduğunu söylerek tepki gösterdi. Pekov gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu yaptırımların illegal olduğunu düşünüyoruz. Sadece bunu söyleyebiliriz” dedi.
DIŞ HABERLER