İktidarın hedefindeki İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin araştırma yapan KONDA’nın verilerine göre, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmalıyız’ diyenlerin oranı sadece yüzde 7 çıktı
İktidarın hedefinde olan ve kadınların da uygulanmasını istediği İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmalar sürerken çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Kadın cinayetleri her geçen gün artarken, şiddet ve cinsel saldırı failleri cezasız kalıyor. KONDA Araştırma Şirketi’nin tartışmaların sürdüğü İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yaptığı araştırma sonuçlarına göre “Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmalı” diyenler yüzde 7’de kaldı.
Yüzde 7’si çıkılmalı derken yüzde 36’sı ise sözleşmede kalınması gerektiğini söyledi. “Bir fikrim yok” diyenlerin oranı ise 58. Toplumun yüzde 35’i İstanbul sözleşmesinin içeriğini kısmen de olsa biliyor. Yüzde 62 net bir şekilde bilmediğini söylüyor. İstanbul sözleşmesine karşı tavrı sorulduğunda da sözleşmeyi bilenlerin büyük çoğunluğu “sözleşmede kalınmalı” dedi. Sözleşmenin ne olduğunu bilenlerin yüzde 16’sı “sözleşmeden çıkılmalı”, yüzde 84 ise “kalınmalı” dedi.
Kadına bakışta ilerleme
Bu arada en son 2015’te Hayat Tarzları üzerine yapılan araştırmada “Erkek sever de döver de” ifadesiyle ele alınan kadına yönelik erkek şiddet konusunda toplumunun arada geçen zamanda önemli bir gelişme kaydettiği raporda, şunlar kaydedildi: “Beş yıl önce bu ifadeyi ‘kesinlikle yanlış’ bulanlar yüzde 37 iken, yüzde 63’e çıkmış durumda. İfadeyi ‘doğru’ veya ‘kesinlikle doğru’ bulanların oranı ise bu ay itibariyle yüzde 6” ifadelerine yer verildi.
Benzer bir şekilde dolaylı da olsa bu konuyla ilişkili olarak bir dikkat çekici değişim namus ve kanun çelişkisi üzerineydi. 2010 yılında toplumun yüzde 45’i konu namus meselesi olunca kanun dışına çıkılabileceğini söylüyordu. Bu ay bu oran yüzde 21’e düşmüş durumda
Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Kadına yönelik şiddetle ilgili 5-10 senelik çerçevede gördüğümüz olumlu gelişmelerden biri de kadınların kıyafetinin şiddet sebebi olarak değerlendirilmesiyle ilgili. 2015’te sorduğumuzda yüzde 80 kadınların tacize uğramamak için bulundukları ortamlarda giyimlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyordu. Tıpatıp aynı ölçekle ölçmememize rağmen bu oranın 5 sene sonrasında üçte bire kadar düştüğünü belirtebiliriz.”
HABER MERKEZİ