Küresel ısınmayı etkileyen en önemli karbon yakıtı olan termik santrallerine çalışan kömür madenleri desteklenmeye devam ediyor. Sadece 2 kömür madenine 1 milyar lirayı aşan destek verilmesi dikkat çekti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2022 yılının Haziran ayında çeşitli sektörlerde toplam 1.335 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 273 adedi enerji sektörüne yönelik projeler oldu. Bunlardan 2 adedi, kömür madenciliği yatırımları olurken, 2 şirkete 1 milyarı aşan miktarda teşvik belgesi verildi. Ege madencilik ve Vefa Madenciliğe toplam 1 milyar 39 milyon 893 bin 697 TL teşvik verildi.
En yüksek destek Ege Maden’e
Termik Santrallerde kullanmak amacıyla yapılan enerji madenciliği kapsamında verilen teşvik belgesi açok yüksek meblağlara ulaşıyor. Teşvik bedeli 897 milyon 483 bin 697 TL. Teşvik, Ege Taşkömür Maden Enerji Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde gerçekleştireceği yıllık 1 milyon ton linyit kömürüne verildi. Verilen destek paketinde faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yüzde 80 vergi indirimi ve yüzde 40 yatırıma katkı oranı bulunuyor.
Vefa Group ikinci!
Enerji madenciliğinde 142.410.000 TL yatırım tutarıyla ikinci en büyük teşvik ise Vefa Group Madencilik İnşaat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ’ye verildi. Vefa Group tarafından Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde gerçekleştirilecek olan linyit madeninde yıllık 85.589 ton kömür çıkarılacak. Vefa Group’a verilen teşvik paketinde faiz desteği, KDV istisnası, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yüzde 80 vergi indirimi ve yüzde 40 yatırıma katkı oranı bulunuyor. Teşvik verilen şirket bu destek karşılığında 5 yeni kişi için istihdam yaratılacak.
Kömür rekora koşuyor
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) küresel kömür talebinin bu yıl neredeyse 10 yıl önce kırılan rekoru yakalayacağını ve küresel kömür tüketiminin bu yıl yüzde 0,7 artarak 8 milyar tona yükseleceğini belirtti. Küresel kömür talebi bu kadar yüksek bir seviyeyi en son 2013 yılında görmüştü. Hindistan’ın kömür talebinin bu yıl enerji kullanımının artmasına bağı olarak yüzde 7 yükseleceğini tahmin eden kurum, Avrupa Birliği’nde kömür kullanımının da doğalgaza ikame edilmesine bağlı olarak yüzde 7 artmasının beklendiğini vurguladı. IEA, Dünya kömür talebinin yarısından fazlasını oluşturan Çin’in kömür talebinin ise yılın ilk yarısında yüzde 3 azaldığını, ancak yılın ikinci yarısında talebin yukarı gitmesinin beklendiği belirtildi.
Destek kesintisiz sürüyor
Ciner Holding patronu Turgay Ciner geçmiş yıllarda madenlerle ilgili yaptığı bir konuşmada, “Maden sahalarındaki devlet tahakkümü kaldırılmalı” derken, “Yalnızca Elbistan havzasında 8 milyar ton kömür var. Niye bu sahaların değerlendirilmesi engelleniyor, niye zorluklar çıkarılıyor” diye sorabiliyordu. Geçtiğimiz haziran ayında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yapılan duyuruda 8 il coğrafyasında ve büyük çoğunluğu orman olan doğal alanda toplam 75 bin 402,67 hektar büyüklüğünde 20 adet kömür madeni için ihale açıldğı duyurulmuştu. Ciner’in tüm taleplerine ve hatta taleplerini aşan düzeyde desteler sermaye partisi AKP tarafından kesintisiz veriliyor.
Büyük yalan!
AKP iktidarının Paris İklim Anlaşması’nı imzalamış ve ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ismine ‘İklim değişikliiği’ vurgusu eklenmmişti. AKP’nin Paris anlaşmasını imzalamasını sağlayan 3 milyar dolarlık destek motivasyonlarını arttırırken AB’de süren ‘emsiyon ticareti’nden ne sağlarım acaba peşine düştü. AKP iktidarının doğa ve çevre düşmanı politikaları kesintisiz sürerken, kapitalist dünya ile birlikte ‘iklimle mücadele’ ediliyormuş algısını yaratmayı amaçlıyor. İki yüzlü politikalarla iklim mücadelesi sürdürüldüğü imajı yaratmaya çalışan AKP’nin makyajları ise sürekli dökülürken artık makyaj falanda peki umrunda değil görünüyor. Kömürden çıkmak üzere kurgulanan iklim mücadesi iddiasında halen doğal yaşamı kömür madenlerine tercih edip sınırsız desteğe devam edilmesi büyük bir yalanın açık göstergesi olarak ortaya çıkıyor.
Destekte sınır yok
Geçtiğimiz yıl pandemi gerekçesiyle kömür madenlerinin maliyet artışlarını karşılamak amacıyla Cumhurbaşkaanlığı’nca 2021 yılı için bir karar alınmıştı. Yer altı kömür maden işletmeleri için ‘kıyak’ destek olan, ‘Meydana Gelen Maliyet Artışlarının Karşılanması Amacıyla Destek Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ 5208 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla ikinci bir karar daha alan Erdoğan kömür madenciliğini her koşulda desteklediğini gösterdi. İkinci alınan karara göre aynı işyeri numarasıyla açılan ve hazırlık termin süresi 2023’te biten yeni kömür ocakları, 2022 sonuna kadar kıyak desteği almaya devam edilmesi sağlandı. Linyit ve taşkömürü üreten özel işletmeler ve kamu iştiraklerinin maden işlerinde rödovans sözleşmeleriyle çalışanlar da, rödovans sözleşmeleri ilgili Kurum tarafından uzatılırsa, destek uygulamasından 2022 yılının sonuna kadar yararlanabilecekler.
EKOLOJİ SERVİSİ