Tanzim satış noktalarının çözüm olmadığını vurgulayan Mersin’deki hal komisyoncuları, piyasanın çok durgun olduğunu belirterek, ”Hükümet ilk önce vergide, yakıtta, ilaçta, nakliyede indirim yapsın, daha sonra sebze ve meyveye el atsın” dedi.
Mersin Toptancı ve Sebze Meyve Hal Kompleksinde bulunan komisyoncular, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ergin Çağlar’a yaptıkları açıklamada AKP hükümetinin hayata geçirdiği tanzim satış noktaları için “bu yöntemle sorunların çözülmesi imkansız” diyerek, üreticinin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
Masrafın artması ve kötü hava koşulları
Sebze ve meyvedeki pahalılık artışını girdi maliyetlerinin artması ve kötü hava koşullarına bağlayan komisyoncu Muzaffer Filiz, bir çiftçinin bir dönüme en az 2 bin 500 TL masraf harcadığını ve hava koşullarının iyi olduğu dönemde çiftçinin bir dönümlük araziden 700 kilo ürün alırken, kötü hava koşullarında sadece 200 kilo alabildiğine dikkat çekti. Ürün az olunca fiyatının da o oranda arttığını vurgulayan Filiz, bugün Hal Komitesi tarafından biberin kilosu 7,5 TL olarak okutulduğunu söyledi. Filiz, “Bu biberi satan çiftçi emin olun para kazanamıyor. Bu fiyata satıyor ama emin olun masrafını karşılamamıştır. Bugün pazarcılar bu biberi tezgahlarında ancak 10 TL’ye koyacak ki para kazanacak. Çünkü pazarcı bunu alırken ürünlerinde fire de veriyor. Kendi masrafları da oluyor” diye konuştu.
‘Sorun, çiftçiye yardımla son bulur’
Komisyoncuların elindeki ürünleri satmakta zorlandığını dile getiren Filiz, şöyle devam etti: “Görmüşsünüzdür mesela halde patlıcan hiç yok. Bu sorun ancak çiftçiye yapılacak yardımlarla son bulur. Çiftçiye tohum, benzin, gübre ve ilaç yardımı yapılması gerekiyor. Halde de fiyatlar arttıkça işler düşer. Çünkü alıcı azalır. Sabahtan beri durmuşuz; satış yok. Hükümet ‘ürünleri artık biz satacağız’ diyor peki sorarım bu ürünleri yine çiftçiden almayacak mı? Hükümet çiftçiye diyebilir mi ki senin malın beş liraya giderken sen bana bu malı 1 liraya vereceksin, diyemez.”
‘Hükümet önce indirim yapsın’
Yıllardır domates alım satımı yaptığını belirten komisyoncu Talat Yiğitalp da sebze ve meyve durumunun içler acısı olduğunu söyledi. 4 gün önce çiftçiden kilosu 3,5 TL’den bir kamyon domates alıp satamadığını ifade eden Yiğitalp, tepkisini şöyle dile getirdi: “Halde fiyatlar belli. Buradan bu ürünleri biz 4 TL’ye dahi satamıyoruz. Son aylarda işimiz hiç olmuyor. Biz komisyoncular bu sene gibi kötü bir dönem göremedik. Piyasa çok durgun. Hükümet ilk önce vergide, yakıtta, ilaçta nakliyede bir indirim yapsın daha sonra sebze ve meyveye el atsın. Ha hükümet yapabiliyorsa yapsın bu işi. Bunun gerçekçi bir yanı yok. Bunu yapamazlar, çünkü çok zor.”