Kolombiya hükümeti ile ELN arasında askıya alınan barış görüşmeleri yeniden start alıyor. ELN, görüşme teklifinde ‘yasadışı silahlı örgütler’ listesinden çıkarılma talebini yineledi
Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da, Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (Ejército de Liberación Nacional-ELN) ile Kolombiya hükümeti arasında 17 Eylül 2024’te askıya alınan barış görüşmeleri yeniden başlıyor. Kolombiya hükümeti, ELN’nin barış müzakerelerine geri dönme teklifine olumlu yanıt verdi.
Hükümetin barış heyetinden yapılan açıklamada, Kolombiya toplumunun talep ettiği barışı arama amaçlı diyaloğa yeniden başlanacağı belirtilirken, resmi görüşmelere yeniden başlanması için “ELN’nin ilerleme isteğini gösterecek bir jest gerektiğini” de belirtti.
ELN tarafından yapılan açıklamada ise garantör ülkelerin de katılımıyla hükümet heyeti ile yeniden görüşmeye hazır oldukları ifade edildi. ELN, hükümete yeniden görüşme teklifinde, “yasadışı silahlı örgütler listesi”nden resmen çıkarılma talebini de yineledi. Bu konuda Kolombiya hükümetinden henüz açıklama gelmedi.
ELN ile görüşme süreci
Taraflar arasındaki barış müzakereleri, ELN’nin 17 Eylül’de bir askeri üsse düzenlediği saldırının ardından askıya alınmıştı. ELN üyelerinin Arauca yönetim bölgesine bağlı Puerto Jordan köyünde bir askeri üsse düzenlediği saldırıda 3 asker ölmüş, 30 asker yaralanmıştı. Bu saldırı sonrası Cumhurbaşkanı Gustavo Petro hükümeti barış müzakerelerini askıya almıştı.
ELN ve Kolombiya hükümeti, Venezuela’nın garantörlüğü ve ev sahipliğinde, başkent Caracas’ta bir araya gelerek 2019’da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022’de yeniden başlatmıştı. Küba’nın başkenti Havana’da 2 Mayıs 2023’te başlayan 3’üncü tur barış müzakereleri, “6 aylık geçici ateşkes anlaşması” imzalanarak sona ermiş ve anlaşma 3 Ağustos 2023’ten itibaren resmen başlamıştı. İkili ateşkesin sona ermesiyle karşılıklı saldırılar meydana gelmişti.
Kolombiya’nın Cartagena şehrinde 26 Eylül 2026’da tarihi törenle imzalanan barış anlaşmasıyla Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır süren çatışmalar sona ermişti. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC adına, örgütün lideri Rodrigo Londono Echeverri imza atmıştı. FARC legalleşip parlamentoya girmişti. Ardınan devletin paramiliterlerinin garantörlere rağmen eski FARC’lılara suikast düzenlemesi tepkilere neden olmuştu.
BOGOTA