Ağır çalışma koşulları ve düşük ücretler tersane işçilerini artık canından bezdirdi. İnsan onuruna yakışan bir ücret zammı yapılmazsa üretimi durduracaklarına dikkati çeken işçiler, kölece çalışma koşullarına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı
Yadigar Aygün / İstanbul
En tehlikeli ve ağır iş kollarından biri olan tersanelerde, işçiler günlük 450 TL yevmiye ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Yoksulluk ile karşı karşıya olan tersane işçileri, evlerini geçindirmek için uzun saatler boyunca mesaiye kalıyor. DİSK’e bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter- İş) Genel Sekreteri Hakkı Usta ve tersane işçileri tersanelerde ocak ayında yapılacak ücret zamları için hızlı bir şekilde örgütlenmek gerektiğini belirtti.
Geçinemiyoruz artık
Tersane işçilerin derin yoksullukla karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Hakkı Usta, “Kaynakçı olarak çalışıyorum. Her şeye zam geldi. 200 TL gelen fatura 400 TL oldu. 500 TL gelen fatura 1000 TL oldu. Her şey aldı başını gidiyor. Sabah kahvaltıda bir bardak çay 7 TL, bir poğaça 7 TL. Minibüs ücretimiz en az 15 TL. Siyasal iktidar, işçilere, emekçilere, ezilenlere hayatı yaşanmaz hale getirdi. Ocak ayı ile birlikte tersane işçilerde zam beklentisi oluştu. Tüm tersanelerde tersane işçileri günlük 900 TL ve ya 1000 TL yevmiye ile çalışma beklentisi var. Bir tersanede zam bekleyen 40 işçi iş bıraktı. Bizler de istediğimiz ücret verilmezse birkaç gün üretimi durduracağız” dedi.
‘Ölümle burun burunayız’
Tersane işçilerinin tehlikeli iş kolunda uzun saatlerce çalıştırıldığına dikkati çeken Usta, “Sabahtan akşama kadar kimyasal tozlar ile boyalar ile her tehlikeye açık bir şekilde çalışıyoruz. Ücret yetmediği için uzun saatler çalışıyoruz, mesaiye kalıyoruz. Çocuklarımıza, eşimize, torunlarımıza vakit ayıramamaya başladık. İşçileri koruyacak maskeler, kıyafetler verilmiyor. Havasız koşullarda çalıştırılıyoruz. Bunun bedeli insan onuruna yakışan bir ücret olmalıdır. Tersane patronları, hiçbir kural tanımıyorlar. Tersane patronları ‘Günlük 900 TL, 1000 TL veremeyiz’ diyerek kâr amaçlarından vazgeçmiyor ama işçilerde bu konuda ciddi bir kıpırdanma var” diye konuştu.
Usta, “Bu süreci değiştirmenin yolunu, yöntemini bulup değiştireceğiz ve dönüştüreceğiz. Tersane işçilerine çağrımızdır, adaletsizliğe, hak gasplarına, zulme ve iş cinayetlerine son vermek için işçilerin birlikte hareket edelim. Bir an önce insan onuruna yakışan yaşamı örgütlememiz gerekiyor” diye belirtti.
Mesaiye kalmaya mecburuz
Tersane işçisi Hasan Güneş, ise geçinemediğini dile getirerek, tersane işçilerinin ücretlerinin bir an önce artırılması gerektiğini söyledi. Güneş, “Hiçbir tersane işçisi şu an aldığı ücretten menün değil. Asgari ücret daha cebimize girmeden gelen zamlarla geri alındı. Hayat pahalılığına karşı bugün 450 TL hiçbir şeye yetmiyor. Evim olduğu halde, emekli olduğum halde aldığım ücret ile geçinemiyorum. Pazara çarşıya gidilmiyor. 60 yaşındayım geçinemediğim için tersanede çalışıyorum. Sadece işe gitmek için 8 TL yol ücreti ödüyorum. Ağır koşullarda, pis yerde uzun saatlerce çalışıyoruz. Günde bazen 10 ve ya 12 saat sürüyor. Bir tersane işçinin en az günlük 1000 TL ücret alması gerekiyor” dedi.