İmralı’da tecridin derinleştiğini belirten avukat Serbay Köklü, CPT raporlarına rağmen Türkiye’nin tecrit konusunda herhangi bir iyileştirmeye gitmediğini belirtti
İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ağırlaşarak devam ediyor. Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ise 5 Ağustos’ta yayınladığı raporda, 2019’da İmralı Cezaevi’ne yaptığı ziyarete ilişkin, 2016’dan bu yana iyileşme olmadığını belirtilerek, cezaevindeki sisteminin “tamamen gözden geçirilmesi” gerektiğini vurguladı. İmralı’da derinleşen tecridi, CPT’nin tavrını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano’nun Türkiye ziyaretini değerlendiren Öcalan’ın avukatı Serbay Köklü, İmralı tecrit sisteminde sadece Türkiye değil Avrupa devletlerinin de doğrudan sorumlu olduğunu ifade etti.
MA’dan Erdoğan Alayumat’a konuşan Köklü, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olarak CPT ile yapmış olduğu sözleşmelere dikkat çekerek, CPT ve AİHM gibi kurumlara yapılan çağrıların bir karşılık bulmadığını dile getirdi. Tecride karşı yapılan eylemler ve gelişen tepkilerin Avrupa’yı zorladığını bu nedenle zaman zaman CPT’nin İmralı Cezaevi’ne ziyaretler gerçekleştirmek zorunda kaldığını ifade eden Köklü, en son CPT’nin İmralı Cezaevi’ne ilişkin hazırladığı raporu hatırlatarak, “Bu raporda, İmralı tecrit sisteminin ağırlaşarak devam ettiğine işaret ediliyor” dedi.
CPT tecridi tescilledi
2014’te AİHM’in “ömür boyu müebbet infaz rejimi”nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ikinci maddesinin ihlali anlamına geldiği kararı verdiğini hatırlatan Köklü, AİHM’in bu kararı ile İmralı işkence sisteminin tescillendiğini, CPT’nin son raporuyla bu kararı yinelediğini dile getirdi. Köklü, AİHM kararları ve CPT raporlarına rağmen Türkiye’nin tecrit konusunda herhangi bir iyileştirmeye gitmediğini belirtti.
Spano’nun ziyareti
AİHM Başkanı Robert Spano’nun Türkiye ziyaretini de değerlendiren Köklü, “AİHM Başkanı Spano bir heyet şeklinde değil tek başına ziyaret gerçekleştirdi. Programında bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi ve ziyaret ettiği kurumların tümü tartışmalı kurumlar olması ciddi eleştirilere neden oldu. Spano’nun ziyareti Türkiye’deki yaşanan hukuksuzluğu ve antidemokratik uygulamaları meşru kılmasına neden oldu. Bu ziyaret sadece Türkiye’de değil Avrupa’daki birçok hukukçu tarafından eleştirildi” diye konuştu. Daha önce İmralı’ya ilişkin AİHM’i defalarca uyardıklarını ifade eden Köklü, “İmralı Cezaevi’nin Guantanamo ve bir kara delik olduğunu söyledik. Türkiye’nin İmralı’da hukuksuz ve keyfi uygulamaları Avrupa hukuk sistemi tarafından bu şekilde onay verilerek sürdürülmesi durumunda bu işin Avrupa’ya yansıyacağını defalarca kez söyledik” dedi. Tecride karşı yapılan eylem ve etkinliklerin çok değerli olduğunu kaydeden Köklü, “Yapılan eylemlerle salt tecridin kırılması hedeflenmemeli, gelinen aşamada artık Sayın Öcalan’ın özgürlüğü hedeflenmeli” diye konuştu.
990 başvurudan 5’ine olumlu yanıt
Avukatların İmralı’ya gitmek için yaptıkları 990 başvurudan sadece 5’ine olumlu yanıt verildi. 2016’dan 2019’a kadar İmralı’da 2 aile görüşü gerçekleşti. 2019’da 3 aile görüşü ve 27 Nisan 2020’de de telefonla bir görüşme gerçekleşti.
İSTANBUL