Hakkari’deki 5 bölgenin maden sahasına dönüştürülmek istenmesine tepki gösteren koçerler, bu durumla beraber yaşam alanlarının yok edileceği uyarısında bulundu
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAGEP), Hakkari merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan 5 bölgede maden ruhsatı için bir süre önce ihale süreci başlattı. Yüksekova’daki Cilo Sat Gölleri ve Korgan köyü, Derecik’teki Govend Dağı ile kent merkezine bağlı Ördekli (Kotranis) köyü vadisi ve Nebirnav Yaylası’nın maden bölgesine çevrilmek istenmesine karşı tepkiler de sürüyor. Yıllardır Botan ve Xerzan bölgelerinden söz konusu yerlere gelen koçerler, madenciliğin kendilerini olumsuz etkileyeceğini ve yaşam alanlarının yok edileceğine dikkati çekti.
Nebirnav Yaylası’nda kalan Mevlüde Şengöz, hayvancılığın madencilikten çok daha değerli olduğunu belirtti. Bölgenin madenciliğe açılmasının kendilerini mağdur edeceğini söyleyen Şengöz, “Biz bu yaylalara gelmek zorundayız. Bu yaylalar artık bizim evimiz oldu. Bize kalan tek miras koçerliktir ve bu yaylalar yok edilirse biz yaşayamayız. Burada maden araması yapılmasını ve doğamızın yok edilmesini istemiyoruz” dedi.
‘Zarar verecek’
Yayladaki Abdulmelik Şengöz ise, maden çalışmalarının kendilerine büyük sıkıntılar yaşatacağına işaret etti. Geçimlerinin hayvancılık üzerine olduğunu ve böylesi bir çalışmanın kendilerine zarar vereceğini ifade eden Şengöz, mera ve yaylalarının da yok edileceğini dile getirdi. Şengöz, “Sadece bu bölgede Siirt’ten gelen yaklaşık 50 aile var. Bu ailelere ait on binin üzerinde küçükbaş hayvan var. Hayvancılık bizim için madencilikten çok daha değerlidir. Bizler ekmeğimizi hayvancılıktan çıkarıyoruz. Bu nedenle maden çalışmalarını istemiyoruz” diye konuştu.
‘Perişan oluruz’
Madenler sonrası hayvancılığın yapılamayacak hale geleceğini vurgulayan Ömer İlbaş de, bu durumun beraberinde hayvansal ürünlerin bulunmasını da zorlaştıracağını kaydetti: “Bugün koçerliğin çok yoğun yapıldığı Siirt’te bile peynirin kilosu 42 TL, etin kilosu 70 TL’ye dayandı. Durum böyleyken devlet hayvancılık yaptığımız yaylalarda maden araması yapacak. Maden araması yapılırsa hayvancılık tamamen biter. Küçükbaş hayvancılığın ülke ekonomisindeki yeri çok büyük. Hayvancılığı bitirirseniz peynirin kilosu 200 TL’ye dayanacak. Hakkari, Van, Muş ve diğer bölgelerde koçerlerin hayvan beslediği alanlarda maden çalışması yapılırsa perişan oluruz. Bu durumda yaşam alanları yok olacak ve hepimiz hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız. İnsanlar bu kadar hayvanı nerede besleyecek? Nasıl geçinecek? Çevremizin madenler ile sarılmasını istemiyoruz. Maden araması sadece birkaç şirketi zengin edecektir. Buna rızamız yok ve doğamızın olduğu gibi bırakılmasını istiyoruz.”
Kaynak: MA/Hamza Gündüz