Sanayi tesislerinin işgal ettiği kirli bir coğrafyada insanlar mutsuzken ‘Mutlu Şehircilik Zirvesi’nin Kocaeli’de yapılıyor olması ironik bir durumu ortaya koydu. Körfez, Dilovası ve Gebze insanlar için yaşanmaz bir yer haline geldi.
Kocaeli özellikle son 20 yıldan bu yana yaşanılamaz kentler içinde yer alırken Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi tarafından ‘Mutlu şehircilik” temasıyla 3 gün süren 3. Kartepe Zirvesi yapılması dikkat çekti.
Kartepe zirvesinde bulunan bir otelde yapılan zirvenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BM Türkiye Mukim Temsilcisi Alvaro Rodrigez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı. Zirvede 180’den fazla konuşmacı söz aldı.
Başkan kuru sıkı
Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Büyükakın, “Ticaret ve sanayi devriminin başlaması ile birlikte şehirleri güçlü bir şekilde inşa etmeye başladık. 500 yıl gibi bir zaman geçti, geriye doğru baktığımızda meseleyi bir kere daha sorguladığımızda, neleri doğru yanlış yaptık diye durup düşündüğümüzde aslında çok şeyi başardığımızı ama maalesef ifade etmek istiyorum ki asıl olan insan unsurunu unuttuğumuzu görüyoruz. Bunu sorgulamamız gerekiyor” dedi. Kentin sağlığı için gerekli şeyleri sayan Büyükakın’ın saydığı hiçbirisinin Kocaelide olmamasının dikkat çektiği bölümde, “Hava, su, toprak kirliliği, trafik, gelir eşitsizliği, güvenlik, yoksulluk, engellilik. Çocuk, genç, yaşlı, kadın. Tarih, kültür, sanat ve spor. Mimari, estetik ve çevre” sözlerini kullanması garip karşılandı.
Kocaeli yönetilemiyor
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmada, “Kentleşme sürecinde 2050 yılında kentsel nüfusun dünya nüfusu içindeki payının, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ülkelerinde ise yüzde 90 düzeyine yaklaşması beklenmektedir. Türkiye’ye baktığımızda, 1950’lerde kırsal nüfusun yüzde 75’ler oranında olduğu görülmektedir. Hızlı şehirleşme iyi yönetilmediğinde şehir hayatında ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara neden olabilmektedir” diye konuştu. Valinin dile getirdiği gibi, daha önce ortaya konmuş verilere bakınca Kocaeli’nin iyi yönetilemediğini gösteriyor.
Erdoğan’dan ironi
Türkiye’nin son yıllarda atıkları özellikle plastik atıkları en çok ithal eden ülke olduğunu unuttuğu görülen Zirvenin Onur Kurulu Başkanı olan Emine Erdoğan, yaptığı konuşmada adeta ironi yaparak, “Plastik ne yazık ki tüm dünyayı esir aldı. Korkum o ki 21. yüzyıl, ne bilgi, ne teknoloji değil tarihe ‘plastik çağı’ olarak geçecek. Araştırmalar, 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastiğin yüzeceğini gösteriyor. İşte bu gerçeklerden hareketle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla 2017’de Sıfır Atık Projesi’ni başlattık. İlk etapta kamu binalarımız sisteme dahil oldu” diye belirtti.
Üç kişiden biri kanserden öldü
Hamzaoğlu’nun bölüm başkanı olduğu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü ise 1995-2004 yılları arasında, Sağlık Bakanlığı verileri ve ölüm kayıtlarını tarayarak, Dilovası’da her 3 ölümden 1’inin kanserden olduğu tespit etmişti. Kocaeli Üniversitesi’nin 2006 yılında yayınladığı ön raporun ardından Dilovası için TBMM’de Araştırma Komisyonu kuruldu ancak kurulan Komisyon, tespitten ve de tavsiyeden öteye bir karar almadı.
Dilovası cehennemi!
Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğu, Dilovası’yla ilgili 3,5 yıl önce hazırladığı tartışmaya yol açan raporunda, doğan her çocuğun annelerinden içtikleri sütten dolayı yüzde 3 kanser riski taşıdığını ortaya koymuştu. Hamzaoğlu, “Dilovası’nda yaşayanlar cehennemi yaşıyorlar. Anne ve bebekler cehennemin kurbanları” olarak tanımlamıştı. Ortaya koyduğu bilimsel veriler nedeniyle Hamzaoğlu hakkında bağlı bulunduğu üniversite tarafından disiplin cezası verilmiş ve daha sonra görevden KHK gerekçesiyle uzaklaştırılmıştı.
20 bin kişi kanser
CHP Kocaeli Büyükşehir Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir’in, “Hava kirli yollar bozuk, ulaşımda sorun var. Kocaeli halkı mutsuz. Bakıyoruz belediye başkanları mutlu görünüyor. Çünkü kamuya ait malları, bütçeleri har vurup harman savuruyorlar. Belediyenin garajında 4-5 makam aracı bulunmasına rağmen hala lüks peşindeler” sözleri Kocaeli’de yaşanan sürecin özeti gibiydi. 2014 yılında TBMM’de bir soru önergesini yanıtlayan eski Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, Kocaeli’de son 7 yıl içinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu, Başiskele ve Kartepe ilçelerinde ise kanser vakalarındaki artış oranının yüzde 200’ün üzerinde olduğu belirtmişti.
EKOLOJİ SERVİSİ