Kobanê Davası’nda çıkan kararlara dair değerlendirme yapan Nesrin Nas, “Bu karar Türkiye’nin geleceği açısından son derece umut kırıcı bir karardır” dedi. Ahmet Faruk Ünsal ise, “Kararla DAİŞ’in intikamı alınmak isteniyorsa bu boşa bir çaba” dedi
Kobanê Davası’nda çıkan kararın siyasi olduğunu belirten Nesrin Nas, “Bu karar Türkiye’nin geleceği açısından son derece umut kırıcı bir karardır” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu siyasetçiler hakkında açılan davanın karar duruşmasında bir çok isime 400 yılı aşkın hapis cezası verildi. 108 kişinin yargılandığı dosyada, 18 tutsaktan 5’nin tahliyesine, 12 kişinin beraatine karar verilirken, 72 isim dosyadan ayrıldı.
Bir dönem AKP’de siyaset yapan ve DEVA Partisi’nin kurucuları arasında yer alan siyasetçi-insan hakları savunucusu Ahmet Faruk Ünsal, ve siyasetçi ekonomist Nesrin Nas dava çıkan kararları Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.
Kobanê ve Gezi davaları
Kararın hukuki olmadığını belirten Nas, “Bu karar Türkiye’nin geleceği açısından son derece umut kırıcı bir karardır” dedi.
Kobanê Davası ile Gezi davasının benzerliğine dikkat çekerek “Biriyle Türk sivil demokrat muhalefet susturulmak istenmiştir, diğeriyle de Kürt demokrat muhalefet tasfiye edilmek istenmiştir” diyen Nas, kararın HDP kapatma davasında da kullanılabileceğine dikkat çekti.
Yumuşama söylemleri
Nas, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yumuşama” söylemlerine rağmen gözaltıların arttığına Kürt siyasetçilere ağır cezalar verildiğini ifade ederek, “31 Mart seçimlerini kaybettiği için ‘yumuşama’ diyerek muhalefeti kendi yanına çekmeye çalışıyor. Aynı zamanda
CHP’yi de bir çizgiye çekmeye, muhalefet alanını belirlemeye çalışıyor” şeklinde konuştu.
Muhalefetin tutumu
Muhalefetin davaya dair tutumuna değinen Nas, “CHP, Kobanê duruşmasına oldukça kalabalık bir katılım göstererek, bu davayı baştan sona izleyerek bunun açıkça bir siyasi kumpas davası olduğuna işaret etti. Şimdilik Erdoğan’ın çizdiği sınırların içine girmeyeceğini söylemiş oldu. Bu tutumunu sürdürdüğü sürece Türkiye, demokratik bir hukuk devleti olma yolunda ilerleyebilir.
‘Zor bir dönem bekliyor’
Kararın aynı zamanda ülkedeki demokratik siyaseti baltaladığını belirten Nas, “Bizi çok zor bir dönem bekliyor. Ortam çok gergin olacak. Hak ihlalleri artmaya devam edecek. ‘Etki ajanlığı’ yasası gelirse, muhalifler için hayat çok daha zor hale gelecek” dedi.
‘Siyasal bir deklarasyon’
Kobanê Davası’ndan çıkan kararın hukukla izah edilir bir yanı olmadığını söyleyen Ahmet Faruk Ünsal ise, ilk bakışta Kürt siyasetini kriminalize etme çabasıyla alınmış bir karar olduğunu vurguladı. Siyasal ihtiyaçlara uygun bir metnin mahkeme kararı olarak okunduğunu ifade eden Ünsal, “Bir yargılamanın ötesinde siyasal iktidarın bir deklarasyonu olarak görüyorum” dedi.
Siyasetçilere verilen ağır cezalarla aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasal yapı ve kazanımlarının kriminalize edilmeye çalışıldığına dikkati çeken Ünsal, “Bu saatten sonra DAİŞ’in 2014-2015 yıllarındaki büyüklüğüne tekrardan kavuşabileceği kanaatinde değilim. Buradan eğer DAİŞ’in intikamı alınmak isteniyorsa bu boşa bir çaba.” diye belirtti.
‘Kararların meşrutiyeti yoktur’
Ünsal, siyasetteki “yumuşama” tartışmalarına işaret ederek, kararla birlikte söz konusu “yumuşamanın” Kürt siyasetçileri kapsamadığının açığa çıktığını söyledi. “Kararlar mahkeme eliyle intikama dönüştürülmüş” diyen Ünsal, “Dolayısıyla bu kararların hiçbir meşruiyeti yoktur ve Türkiye’ye yapılmış büyük bir kötülüktür” diye kaydetti.
Kaynak: MA