Kobanê davasında savunmasına devam eden HDP eski milletvekili Ayla Akat Ata, ‘Hem kendimizi hem de toplumu değiştirme ve dönüştürme sorumluluğumuz var’ dedi
IŞİD’ın Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması, 3’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda devam ediyor.
HDP eski milletvekili ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, bir önceki oturumda kaldığı yerden savunmasına devam etti. Feminizmi açıklayan Ata, “Geçmişten günümüze feminizm dört ana dalga üzerinden şekilleniyor. Bu dalgalar feminizmin toplumdan kopuk değil tam da topluma iç içe olduğunu gösteriyor” dedi.
Kadın mücadelesi
Feministlerin insanların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan her türlü politikaya karşı olduğunu vurgulayan Ata, “Dördüncü dalga şu an içinde bulunduğumuz dönemdir. Kadınlar sosyal medya aracılığıyla cinsel şiddeti, tacizi dile getiriyor ve bu bir şekilde yargıya ulaşıyor. Sosyal medyada yapılan tartışmalar yargının verdiği karardan dönmesine dahi neden oluyor. Kadınların yaşadığı her mekanda maruz kaldığı cinsel şiddeti dile getirmesi çok zordur. Ama kadınlar Me Too Hareketiyle bunu dile getirdiler. Ben de cinsel şiddet mağduru kadınlarla buluştum. Gözaltında cinsel taciz ve tecavüze dahil bir hukuki yardım programının bir parçası oldum. O yüzden 1998’de başladığım bu çalışma yıllarca devam etti. Asker ve koruyucu faillerle yüz yüze kaldık, tehditler aldık ama bunu bırakmadık” şeklinde konuştu.
Vekillik dönemini anlattı
Dünya ölçeğindeki ekofeminizm hareketlerinde de bahseden Ata, “Ben Batman milletvekilliği yaptım. Hasankeyf sular altında kalmasın diye kadınlar çok mücadele etti. Ama sular altında kalmasına engel olamadık. Eğer sular altında kalmasaydı, bacasız bir sanayi gibiydi. Kadınlar bunu söyledi ama karşılık bulmadı. Ekofeminzm konusu doğa ve kadının sömürüsüdür. İnsanların doğaya davrandıkları gibi kadınlara davrandıkları ifade edilir. Ekolojik tahribat ancak ekofeminizmle engellenebilir. Hem ataerkiye hem de doğayı tahrip eden her türlü çalışmaya karşı koyan bir harekettir” şeklinde konuştu.
Sözleşme ve anlaşmalar yetersiz
Kadınları sesinin kamusal alanda duyurulması gerektiğini söyleyen Ata, üçüncü dünya savaşının yaşandığı dünyada konuşanın sadece erkekler olduğunu vurguladı. Ata, “Dünyanın tamamının etkileneceği bir riskin olduğu süreçte kadınların sesini duyamıyoruz. Uluslararası hukuk da tamamen erkek. Kadınların her türlü ayrımcılığın ortadan kaldıran sözleşme ve anlaşmalar yetersiz. Bağımsız ve özerk olan kadın kazanımları ulus devletler için bir tehdit” dedi.
İnsan hakları vurgusu
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına da değinen Ata, “Sözleşmeden çıkma AİHM kararlarını tanımama çağdaş dünyayla bağını koparmak anlamına gelmiyor mu? İktidar aşırı sağ ve dinci desteğin karşısında insan haklarını gözden çıkarmıştır. Ama uluslararası belgelere bağlı olmalıyız, altına imza attıysak vatandaşa layık görmeliyiz. Uluslararası yargı açısından, biz buraya getirildikten 18 ay sonra AİHM iki önemli karar verdi. Ama AİHM kadınlar hakkında bir karar vermeyi aklının ucundan geçirmiyor. Ortaya koyduğu kronoloji kadınların dikkatinden kaçmıyor” şeklinde konuştu.
Sözlerimiz aktarılacak
Bir önceki oturumda iddia makamının savunması için, “Savunmanın içeriğini kapsamayan konuşmalar yapılıyor” sözlerine de yanıt veren Ata, “30 yıl önce yargılanan arkadaşlarımızın sözlerini aktarıyorum, umarım yaşanmaz ama bundan 30 yıl sonra sözlerimizi de birileri aktaracak. O yüzden söylediğimiz her şey savunmayı kapsar ve önemlidir” dedi. Ata, dünya kadın mücadelesinden bahsederek, kongre ve mahkeme salonları doldurduklarını söyledi.
İnsan hakları mücadelesi
Hukuk fakültesinin bitimiyle birlikte insan hakları mücadelesine başladığını anlatan Ata, “1990’larda gözaltına alındım. 1997’de mezun oldum, 1998’de avukatlığa başladım. 1996’da gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan bir çift vardı. İşkence edilerek Cizre’deki toplum mezarlığa gömülmüştü. Biz aileye ulaştık, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde teşhis yapıldı ama cenazeye ulaşamıyoruz. Ada parsel numarası belirtilmediği için bulamadık. Ölüm tarlası. Bir iki mezar açıldı ama tek ortak yönü hepsinin kafasına kurşun sıkılması. Elimizdeki dosyalardan altı ayrı aileye daha ulaştık ama cenazelere ulaşamadık. Parçalanmış cenazeler var, kuyuya atılan cenazeler var. Avukatlığa başladığım süreçte karşıma çıkmasından dolayı önemli. 2000’li yıllara gelene kadar cenazeler bulunamıyordu” diye belirtti.
Eşitlik anlayışı
Kendi deneyimlerinden yola çıkarak kadın ve insan haklarına dair değerlendirmelerde bulunacağını söyleyen Ata, “Kadınlar sadece eşitlikçi yasaların çıkması için değil, yasa çıktıktan sonra değişikliklerin hayata geçmesi için mücadele vermek zorundalar. Binlerce yıllık geçmişi olan ataerkilliğin değişime direndiği görülür. Bu nedenle radikal feministler, farklılığa dayanan bir eşitlik anlayışının yaygınlaşmasını istiyor. Ulusal ve uluslararası alanda yasal haklara kavuşmak ataerkiyi yok etmeye yetmese de önemli kazançlar olarak elimizde bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Barışa sahip çıkıyorum
“Toprağıma, önderliğime sahip çıkıyorum” kampanyası kapsamında da hakkında dava açıldığını hatırlatan Ata, “Ben barışa sahip çıkıyorum. Barış ortamı olmadan kadın hareketini dahi yürütmek mümkün değil. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi dahi yapamıyorsunuz. Kampanyamızı başlatırken, Türkiye’yi yönetenlere bunu duyururken, bunları söyledik” şeklinde konuştu.
Değiştirme sorumluluğu
Ata, şöyle devam etti: “Kaba bir eşitlik özgürlük yaklaşımının doğuracağı sıkıntıları görmezden gelemeyiz. Sistem içinde yaşayan kadınlar ve erkekleriz. Hem kendimizi hem de toplumu değiştirme ve dönüştürme sorumluluğumuz var. Bu gerçeklikle 1990’lı yıllar kadınların kendisini sorguladığı yıllardır. Hem ulusal hem de sınıfsal sorunlar eksenli kadınlar sokağa çıkmaya başlamıştır. Kürt olarak ezildiğini, sömürüldüğünü gören Kürt kadını, cinsiyetinden dolayı ezildiğini de görmüştür. 1999-2002 seçimleri kadınların kollaşmayla elde ettikleri statü, kadınların var oldukları tüm alanları etkilemiştir. Örgütlüyse geliştirmiş değilse sağlamışlardır. Eşitlik ve özgürlük anlayışının bilinçle bütünleştiği bu dönem Kürt kadın hareketinin ideolojik mücadele ve arayışını ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.
Duruşmaya bir saat ara verildi.