Eğitim Sen Wan Şube Başkanı Murat Atabay, kırsal yerlerde derslik yerine konteyner kullanıldığını, ısınma sorununa karşı montla önlem alındığını ifade etti
Meclis’te bütçe görüşmelerinde AKP iktidarı güvenlikçi politikaları nedeniyle milyarlarca lirayı sadece savunma ve savaşa ayırdı.
Bu durum birçok alanda bütçe kısıtlığına ve mağduriyetlere de neden oluyor.
MA’dan Berivan Kutlu’ya konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Wan Şube Başkanı Murat Atabay, kentteki okullarda öğrencilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
Isınma sorununa karşı montla ders
Köy okullarında eğitim gören çocukların şartlarına değinen Atabay, okullarda derslik sayısındaki yetersizlik nedeniyle, konteynerden derslik yapıldığını belirtti. Eksikliğin bu şekilde giderilmeye çalışıldığını ifade eden Atabay, “Isınma sorunları var. Öğretmenler hem soba yakıyor hem de eğitim vermeye çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte kömürün merkezi ihalelerle dağıtılması kararı alındı. Yani Türkiye Kömür İşletmeleri üzerinden yapılan bir ihaleyle köylere kömür gönderiliyor. Kalitesiz kömür gönderildiği için yanmıyor. Elimizdeki verilere göre Çaldıran’ın İncealan köyündeki okulda kazanlar bozuk olduğu için kaloriferler, sene başından bu yana yanmıyor. Öğretmen ve öğrenciler montlarla ders işlemeye çalışıyor” diye konuştu.
Suyu olmayan okula temiz belgesi
Köy okullarının tek sorunun ısınma sorunu olmadığını belirten Atabay, “Suyu olmayan okullar var. Ne ilginçtir ki bu okullara Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Temiz Belgesi’ veriliyor. MEB’in bir uygulaması var, şartları yerine getiren okullara ‘Temiz Belgesi’ veriliyor, suyu olmayan okullara dahi bu belgeleri vermişler” dedi.
Silahlı korucular okullarda geziyor
İçişleri Bakanlığı’nın 2018’de aldığı operasyona çıkamayan yaşı ilerleyen ve hastalanan korucuların görev yaptıkları köylerde ve ilçelerde ihtiyacı olan ilköğretim, lise, yatılı bölge okulu ve pansiyonlu ilköğretim okullarında “hizmetli” olarak çalıştırılması kararı kapsamında birçok korucunun okullarda “personel-hizmetli” olarak görevlendirildiğini belirten Atabay, “Koruculara hem iş yaptırma açısından ciddi sorunlar yaşıyoruz hem de çocukların psikolojik gelişimine uymayacak şekilde okullara silahla giriyorlar” dedi.
Eğitime bütçe ayrılmalı
Türkiye’nin güvenlikçi politikalar nedeniyle bütçenin savaşa ayırıldığını belirten Atabay, “Bütçenin çoğu savaşa harcanıyor. Yıllardır savaşa değil halka bütçe istediğimizi söylüyoruz. Bunun yansımasını eğitimde görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde eğitime yüzde 25-30 civarlarında bütçe ayrılırken, Türkiye’de bu bütçe her yıl düşüyor. Eğitime bu yıl yüzde 9’larda bir bütçe ayrıldı, bunun çözümü aslında barış ortamını sağlamak ve savaştan vazgeçmektir” dedi.
WAN