Bursa’da halen tarım yapılabilen nadir alanlardan biri olan Mustafakemalpaşa ilçesinden geçen Kirmasti Çayı ile 165 bin dekar alan sulanıyor. Ancak çay ve onunla beslenen tarım alanları bor madenlerinin tehdidi altında
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden geçen Kirmasti Çayı suyunda, yüksek oranda bor tespit edildiği belirtildi. Borun akarsuda neden olduğu kirlilik, kırsal Yavelli Mahallesi’nin sakinleri ile çevredeki üreticileri endişelendiriyor. Çayın döküldüğü ve koruma altındaki Uluabat Gölü de tehdit altında. Uzun yıllardır benzer bulguların ortaya çıktığı Kirmasti Çayı ya da diğer adıyla Mustafakemalpaşa Çayı’nda 2013 yapılan analizlerde, suda 19.4 ppm değerinde bor oranı ortaya çıkmıştı. İlçeye bağlı Eti Maden İşletmeleri’ne ait Kestelek bor madenlerinin uzun yıllardır Kirmasti Çayı’nı kirlettiği biliniyor. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’nın hazırladığı raporda sulama suyunda kabul edilebilir bor değerinin çok üzerinde bor olması nedeniyle Kirmasti Çayı güzergahı üzerinde bulunan arazilerin büyük risk altında olduğu ifade edilmişti.
Değişen bir şey yok
Mustafakemalpaşa ilçesinde yüzlerce dönümlük tarım arazisinin sulandığı Kirmasti Çayı’nın, bölgedeki bor madeni tesislerinden suya karışan bor nedeniyle kirlendiği biliniyor. Kirlilik, Yavelli Mahallesi’nin sakinleriyle çevredeki üreticileri endişelendirirken, muhtar Ersin Demir, borun karıştığı dere suyunun, ürünlerin bitki dokusunu bozma etkisine sahip olduğunu söyledi. Demir, “Dere suyu, sulama suyu olarak kesinlikle kullanılmamalı” dedi. Sulama suyundaki bor miktarının kabul edilebilir değerin çok üzerinde olduğunu da kaydeden Yavelli Mahallesi Muhtarı Demir, Kirmasti Çayı güzergahındaki kırsal mahalleler ile tarımsal üretimin yoğun yapıldığı ova, belde ve mahallelerin risk altında olduğunu söyledi. Demir, “Görünen o ki, bu topraklar bu sulama suyu ile sulandığı müddetçe yakın zamanda ürün alınamaz hale gelecek. Bu yıl büyük miktarda ürün kaybı yaşanmış ve üretici içinden çıkılmaz bir borç batağına sürüklenmiştir” açıklamasını yaptı.
TÜBİTAK projeyi bekletiyor
Diğer yandan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nce Kirmasti Deresi’ndeki kirlilikle ilgili geniş çaplı araştırma yapıldığı belirtildi. Ancak aynı açıklama 2013 yılında da yapılmış ancak ortaya bir sonuç konmamıştı. Kütahya bölgesinden doğup Uluabat’a kadar dökülen Kirmasti Çayı’nda tehlike devam ederken, Mustafakemalpaşa İlçe Sulama Birliği’ne bağlı 165 bin dönüm arazi, Kirmasti Çayı’ndan sulanıyor. Mustafakemalpaşa’dan geçen Kirmasti Deresi’ndeki bor kirliliğinin giderilmesiyle ilgili olarak 2013 yılında çalışmalar yürüten Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, TUBİTAK’a proje sunduklarını ve projeyle 3 yıllık bir dönemde izlenecek yol haritasının belirtildiğini ifade etmiş ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak da bölgeyi takip altına aldıklarının altını çizmişti. Ancak TÜBİTAK’ın projeyi sümen altı ettiği ortaya çıkıyor.
BURSA