Süleymaniye’de düzenlenen kimyasal silah kullanmasına ilişkin çalıştay, konunun araştırılmasını istediği için tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya atfedildi
Federe Kurdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde, Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna’ya yönelik saldırılarda kimyasal silah kullanmasına ilişkin çalıştay düzenlendi.
Sharpress organizatörlüğünde yapılan çalıştaya çok sayıda siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve aydın katıldı. Kimyasal silahların çevreye doğaya ve topluma yönelik etkilerinin tartışıldığı çalıştay, kimyasal silah kullanımının araştırılmasını ifade ettiği için AKP ve MHP tarafından hedef gösterilerek tutuklanan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya atfedildi.
Fincancı’nın hayatı gösterildi
Çalıştayda ilk olarak Hunergaha Welat tarafından hazırlanan klip gösterilirken, ardından Fincancı’nın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi de yapıldı. Çalıştayda kimyasal silahların çevreye etkileri, kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası yasaların ihlali ve Kürt halkına yönelik devam eden soykırımlar tartışıldı.
Doğrudan etkileyen gazlar kullanıldı
Kimyasal silahların doğaya etkilerinin ele alındığı ilk paneli sunan İrad Menuçer, “Kürdistan Bölgesi’ndeki yurttaşların yüzde 2.9’u kimyasal silahlardan etkilendi. Halepçe ve Güney Kürdistan’da kullanılan ve doğrudan doğayı etkileyen hardal gazı, damar gazları, sarin gazı ekosistemi yok ediyor” dedi.
Ülkeler anlaşmalara bağlı kalmıyor
“Kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası yasaların ihlali ve Kürt halkına yönelik soykırımın devam etmesi” konularının tartışıldığı ikinci panelde söz alan avukat Hejar Kakayi ise, “Kimyasal silahların üretimi ve kullanılmasının yasaklanmasına yönelik uluslararası anlaşmalar olsa da şimdiye kadar kimyasallar engellenememiştir. İnsan haklarından söz eden hiçbir ülke bu anlaşmalara bağlı kalmıyor. Türk devleti yıllardır Rojava ve Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullanıyor ancak uluslararası hiçbir taraf bu konu üzerinde durmadı. Hatta ne Irak ne de Kürdistan Bölgesi parlamentosu kimyasal silahların kullanımının yasaklanmasına ilişkin bir yasa çıkarmadı. Eğer bir yasa olsaydı mahkeme kararıyla uluslararası kurum ve merkezlere başvurulabilirdi” diye konuştu.
Soykırımlar sürüyor
“Kürt halkına yönelik kimyasal silah kullanımı ve soykırımların devam etmesinin ve tekrarlanmasının nedenleri nelerdir?” başlığıyla düzenlenen üçüncü panelde konuşan Soykırım Araştırmacısı Aso Emin de devletlerin hegemonyaları nedeniyle Kürt halkına yönelik soykırımların devam ettiğini belirtti.
Öte yandan panelde Saddam rejimi tarafından Kürtlere karşı kullanılan kimyasallar ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederalizm çözümü konuları tartışıldı.
Çalıştayın sonuç bildirgesinin Avrupa Parlamentosu’na (AP) sunulması beklenirken, çalıştayda Türkiye’nin saldırılarda kimyasal silahlar kullanmasına karşı imza toplanacak.
SÜLEYMANİYE