Mezarlık saldırıları sonucu Bedlîs’ten getirilerek Kilyos’ta bir kaldırıma gömülen Nizamettin Gökalan’ın dün alınan cenazesi, ailesi tarafından Amed’te toprağa verildi
Bedlîs’in (Bitlis) Oleka Jor köyünde 19 Aralık 2017’de Xerzan (Garzan) Mezarlığı’na yapılan saldırılar sonrası çıkarılan ve plastik kutular içinde İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda bulunan kaldırım dibine gömüldüğü ortaya çıkan 282 PKK’lilerin cenazeleri ailelerin tüm başvurularına rağmen henüz hepsi teslim edilmiş değil.
Onlardan biri olan ve dün ailesine cenazesi verilen Nizamettin Gökalan’ın cenazesi İstanbul’dan alınarak 23 yıl sonra doğduğu kent olan Amed’e getirilip toprağa verildi.
Gökalan ailesinin, Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda düzenlediği cenaze törenine Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda din alimi de katıldı.
Törene katılmak isteyenler, mezarlık girişinde polisler tarafından engellenirken, aile bireyleri dışında kimsenin defin işlemlerine katılmasına izin verilmedi. Aile, defin sonrası merkez Peyas (Kayapınar) ilçesi Huzurevleri Semti’nde bulunan Erganililer Yas Evi’nde taziye kurdu.
Ailelere çağrı
Gökalan’ın abisi Numan Gökalan dün kardeşinin cenazesini alırken, 2017’den beri yaşadıkları DNA işkencesini anlatarak, ailelere ise “Ailelerden tek ricam bu kemikleri burada bırakmamaları. Gelin kendi topraklarınıza götürün. Buradaki herkes benim ailemdir. Kardeşim, sadece benim kardeşim değildir. Burada yatanlar da benim kardeşimdir. Bize düşen görev onların çizgisini devam ettirmektir” çağrısında bulunmuştu.
Ne olmuştu?
Aileler mezarlık saldırısı sonrası avukatları aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İşkence ve eziyet” gerekçeleriyle suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık soruşturma izni vermedi. Savcı, avukatların “Memurlar hakkında soruşturma izni verilmemesi” ve “İşlemin iptali” için dava açılma talebini de reddetti.
AYM’den ret
Bunun üzerine bir aileler, “Adil yargılanma hakkı” ve “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği”ni belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ise, adil yargılanma hakkı kapsamında “Hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğini” kaydederek, 2021 yılının Nisan ayında AYM’ye başvuruda bulundu. Aile ve ÖHD’li avukatların başvurusunu değerlendiren AYM, iki başvuruyu da “kabul edilemez” bularak reddetti.
AYM’nin ret kararından sonra ÖHD’li avukatlar, iç hukuk yollarının tüketilmesi nedeniyle Mayıs ayında dosyayı aileler adına AİHM’e taşıdı. AİHM’e yapılan başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), 8’inci maddesinde yer alan “Özel ve aile hayatına saygı hakkı”na atıfta bulundu.
20’yi aşkın cenaze ailelerine verilirken, diğer cenazeler halen Kilyos Mezarlığı’nda bekletiliyor.
AMED