Restorasyonu biten Malatya Taşhoran Kilisesi ‘Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi’ olarak açıldı. Açılışta Malatya Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ‘kilise’ sözcüğünü kullanmamaya özen gösterdi
Hüseyin Kalkan / Malatya
Malatya’nın ayakta kalmış tek Ermeni kilisesi Taşhoran Kilisesi, restore edildikten sonra kültür ve sanat merkezi olarak açıldı. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen kilise Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahag Maşalyan, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek’in katılımı ile ‘Malatya Büyük Şehir Belediyesi Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi’ olarak açıldı.
Duanın ‘milli çerçevesi’
Törende Malatya Valisi Aydın Baruş, kültür merkezinin yurttaşların ziyaretine açık olduğunu ve Ermeni yurttaşların da inanç ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabileceklerini belirterek, ne için dua edilmesi gerektiğinin çerçevesini de belirledi. Vali Baruş, şöyle konuştu: “Ermeni vatandaşlarımız da inanç ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabilecekler. Burada Türkiye’nin başarısı için, Türkiye’nin birlik ve beraberliği için, büyük Türkiye’nin dünya medeniyetine katkı sunması için ve dünyada hak ve adaletinin gür sesi için her zaman dua edeceklerdir, biz buna inanıyoruz ve güveniyoruz.”
Türkiye Ermenileri Patriği Sahag Maşalyan ise kilisenin yurttaşların ibadetine açılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “100 yıl sonra bir sanat ve kültür merkezi olarak onarılan Taşhoran Kilisesi aynı zamanda Hristiyan vatandaşlar için ibadete de açılıyor. Elbette ki bu ülke barışı, birliği ve kardeşliği açısından çok önemli bir mesaj olarak algılıyoruz bunu. Anadolu’nun gitmeye yüz tutmuş zenginliklerinin kazandırılması ve tekrar gün ışığına çıkarılmasının hepimiz için büyük bir kazanç olduğunu belirtmek isterim. Hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.
Kilise bile diyemediler
Birinci Dünya Savaşı öncesi önemli bir Ermeni şehri olan Malatya’da yaklaşık 20 kilise bulunuyordu. Bu kiliselerden sadece Hrant Dink’in doğduğu mahallede bulunan Taşhoran Kilisesi ayakta kaldı. Tarihi kayıtlara göre 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen kilise 1915 kırımından sonra cemaatsiz kaldı ve zaman içinde harabe haline geldi. Tavanı çöken kilise 2013 yılında restore edilmeye başlandı ve kamuoyuna iktidarın hoşgörü örneği olarak lanse edildi. Bu yıl restorasyonu biten kilise Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat merkezi olarak hizmete açıldı. Böylece hoşgörünün sınırları da ortaya çıktı. İsmini vermek istemeyen bir yurttaş: “128 yıl önce kilise olarak yapılan bu yapıya kilise bile diyememek en hafifinden nezaketsizlik. Taşhoran Kilisesi tekrar kilise olarak tescil edilmeli ve Ermeni cemaatine devredilmeli” dedi.