Kayyumları protesto kapsamında başlayan Demokrasi Nöbeti eylemleri 20. gününde. Van’da ilk günden bu yana aralıksız devam eden eyleme katılan Dengbêj Tayip Balkan, kayyum hukuksuzluğuna karşı tüm kesimlere dayanışma çağrısında bulundu
HDP’li Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerine AKP-MHP hükümeti tarafından kayyum atanmasının ardından başlayan eylemler 3. haftasında devam ediyor. Bu 3 kentle sınırlı kalmayan eylemler bir çok kente yayıldı. Gündüz oturma eylemleri yapılırken gece ise ses çıkarma eylemleri gerçekleşiyor. Önceki gün başta İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere bir çok kentte eş zamanlı yapılan açıklamalara polis saldırırken eylemciler kayyumlar gidene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
Gerçekleşen eylemlerde renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Van’da HDP İpekyolu ilçe örgütü önünde yapılan nöbetlerde, ilk günden bu yana eylemlere ara vermeden katılan HDP Çatak İlçe Eşbaşkanı Tayip Balkan, aynı zamanda iyi bir dengbêj. Basın açıklamasının ardından yapılan tüm oturma eylemlerinde mikrofonun ana sahiplerinden biri haline gelen Dengbêj Balkan, yaklaşık iki saat süren nöbette hem stranlar söylüyor hem de hareketli şarkılarla kitleye moral veriyor.
İrade gaspını kilamlarla anlatıyor Çalıştığı Çatak Belediyesi’nde 2016’daki kayyum atanması sonrası ihraç olan Balkan, özellikle her eylemin giriş şarkısı olarak “Elo Dîno”yu seçiyor. Balkan’ın bu şarkıyı seçmesinin nedeni ise şarkıda geçen hikayenin tam da bugünlerle benzerliğinin olduğunu belirtiyor. Balkan, Botan bölgesinde 16. yüzyılda yaşadığı bilinen ve yönetim tarafından yapılan adaletsizliklere başkaldırmış bir halk kahramanı olan Elo Dîno ile bugün arasında bir bağ kuruyor. Balkan, Kürt halkının iradesine kayyum atanması ve halkın buna karşı isyanının da bu şarkıyla dile getiriyor.
‘Çocuklarımıza anlatmalıyız’ Kayyuma karşı verilen mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiğini belirten Balkan, Kürt halkının bugün hak etmediği kadar büyük acılarla yüz yüze kaldığını söylüyor. Balkan, “Halkın hakkı olan bu gün zorbalıkla elinden alınıyor. Buna karşı kimin elinden ne geliyorsa esirgememeli ve yerine getirmelidir. Bin yıldır Kürt halkı dengbêjlikle dertlerini, sıkıntılarını, acılarını, yaşanılan zulümleri ve kahramanlıkları anlatıyor. Bu şekilde toplumda yaşananlar cevap buluyor” diyor. Kayyumu “zulüm” olarak niteleyen Balkan, yaşananları insanlık ve hukuk dışı olarak tanımlıyor. Bu hukuksuzluğa karşı mücadelenin daha da büyütülmesini isteyen Balkan, “Bu zulmü ne olursa olsun çocuklarımıza da anlatmamız gerekiyor” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.
Dindar Karataş/Van-MA