KHK ile görevlerinden ihraç edilenler Mersin’de düzenlenecek ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ mitinginde sesini duyurmaya çalışacak. KHK Mağdurları, “Emin olun ki kazanacağız, işlerimize geri döneceğiz” dedi
Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevlerinden ihraç edilip, tüm haklardan mahrum bırakılan 140 bin dolayında insan, kendi deyimleri ile “sivil ölü” haline getirildi. Ellerinden alınan işleri ve hakları için örgütlenerek mücadele veren KHK mağdurları, 21 Aralık’ta Mersin’de gerçekleştirilecek miting ile bir kez daha seslerini duyurmaya çalışacak. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından düzenlenen miting, Tevfik Sırrı Gür Stadı Meydanı’nda yapılacak. Mitingin sloganı ise, “İnsanca yaşamak istiyoruz”. Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen ve Mehmet Fırat Özgür’e konuşan Adana Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Mağdurları Platformu üyeleri, işlerine iade edilebilmeleri için tüm KHK’lileri alana gelip, seslerini yükseltmeye davet etti.
İmza kampanyası düzenlenecek
Platform Sözcüsü Münir Korkmaz, OHAL bahane edilerek 140 bin kişinin kamudan ihraç edilerek “sivil ölüme” terk edildiğini ifade etti. Tüm haklarının ellerinden alındığı bir süreci yaşadıklarını anlatan Korkmaz, KHK mağdurları olarak örgütlenerek seslerinin duyurmaya çalıştıklarını belirtti. Bazı çevreler yürüttükleri mücadeleden rahatsız olsa da kurdukları KHK TV’nin yanı sıra yaşadıkları sıkıntıların son bulması, işlerine iadeleri talebiyle yakın zamanda bir imza kampanyası başlattıklarını da aktaran Korkmaz, toplanan imzaları Meclis’e teslim edileceklerini kaydetti.
Mitinge katılım çağrısı
İnsanca yaşamak isteyenlerin, özellikle de KHK’lilerin KESK’in düzenleyeceği “İnsanca yaşamak istiyoruz” mitinginde yer almasının elzem olduğunu vurgulayan Korkmaz, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra, bu durum bahane edilerek neredeyse muhaliflerin hepsi onların tabiriyle ‘temizlendi’. Bunu asla kabul etmiyoruz. İşimize dönene kadar her yerde bu haklı talebimizi dile getireceğiz. KHK’lilere çağrımız, öncelikle illerinde bulunan KHK platformlarına katılsınlar” dedi.
‘Adaletsizliğe son vermek gerekiyor’
Platformu Üyesi Nezir Dorak ise “Bizim temel hedefimiz sadece işimize geri dönmek değil, ülkedeki hak, hukuk mücadelesini daha da yükseltmek, yaşanan adaletsizliklerin önüne geçmek” diye belirtti. Bunların yanı sıra yine işsizlik, ekonomik sorunlar ve cezaevi sorunlarını gündeme getirmenin de hedefleri arasında olduğunu ifade etti. KHK mağdurları olarak mutlaka bir araya gelerek farklı sesleri, renkleri ile tek yumruk haline dönüşüp, bu adaletsizliğe son vermek gerektiğini belirten Dorak, “Emin olun ki kazanacağız, işlerimize geri döneceğiz. Sadece işlerimize geri dönmekle kalmayacağız, ülkede adaletin tesis edilmesi için gerekli mücadeleyi yükselteceğiz” diye konuştu.
‘Biz bu mücadelede bir damlayız’
KHK mağdurlarının her alanda mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Platform üyesi Seher Kılıç da, “Biz bu mücadelede bir damlayız ve her damla bu mücadelede biraz daha yol almaktır” ifadelerini kullandı. Engelli bir KHK’li olan Mehmet Oruç ise, “KHK’li olmaktan ziyade bir insan olarak, insan haklarının çiğnendiği her yerde mücadele etmemiz lazım. Engelli bir KHK’li olarak, özelde kendi hakkımı genelde ise tüm insanlığın haklarını savunmak için bu mitingde yer almam gerekiyor” diyor.
‘Bizi işlerimize iade etmek için neyi bekliyorsunuz?’
Platformu Üyesi Tuğba Kaygusuz da, KHK mağdurlarının ciddi psikolojik travmalar yaşadığını dile getirdi. Kendisinin de psikolojik destek aldığını paylaşan Kaygusuz, yaşadıklarını şöyle dile getirdi:“Önceden çok neşeli hayat dolu biriydim, insanlar beni görünce etrafıma toplanır benimle sohbet ederlerdi. Şimdi ise KHK’li olduğum için benden kaçıyorlar. Eskiden sosyal çevresi çok geniş bir insandım. Yıllarca çalış çabala ve üzerine düşen her şeyi layıkıyla yerine getir, kanuna aykırı hiçbir şey yapma ama eline ‘terör örgütü üyesi’ olduğuna dair suçlamayı sıkıştırılıp açığa alın, sonra da ihraç edil. Bu durum ben de çok büyük bir çöküşe yol açtı. Kardeşlerim devlet memurluğu tehlikeye girer korkusu ile benimle konuşmuyor, sosyal çevrem kesinlikle telefonlarımı açmıyor. Sosyal medyadan da herkes engelledi. Beni tanıyan insanlar sokakta görünce karşıya geçiyor, ‘Acaba neyim ben?’ diye soruyorum kendime, ne yaptım ki? Bu çok ciddi bir travma.” Eşinin 4 yıldır cezaevinde olduğuna da belirten Kaygusuz, “Her şekilde hayatımı yıktı KHK. Hepimiz masumuz. Bizi işlerimize iade etmek için neyi bekliyorsunuz?” diye isyan etti.