Anadolu’da birinin evlenme bahsi geçtiğinde, akranları, “hele sen bir evlen, düğününde kalburla su çekeceğim” derler. Malum kalbur ve elek su tutmaz. Bizim ekonomimiz de mübarek kalbur gibi; para durmuyor orada. Çünkü bayat parayı hiç mi hiç sevmez neoliberal ekonomi. Olmayan parayı harcamayı sever, taze para müptelasıdır… Bu yüzden finans kurumları hiç çıkmaz, sıcaktır onlar için KİT’ler. KİT’ler de müptelasıdır, onların…
Et ve Süt Kurumu-ESK
Et ve Süt Kurumu hayvancılık sektörünü destekleme ve hayvansal ürün piyasasını üretici ve tüketici lehine düzenleme amaçlı kurulmuş olan bir kamu kurumu. ESK, daha önceki yıllarda bilanço ve gelir tablosunu detaylı şekilde açıklardı. 2021 Faaliyet Raporu’nda özet bilanço tablosu yayınladı, gelir tablosuna yer vermedi.
Kurum;
– 2018 yılında 491 milyon TL.
– 2019 yılında 34, 7 milyon TL.
– 2020 yılında 223 milyon TL.
– 2021 Faaliyet Raporu’nda yer alan öz kaynak hesaplamasına göre ESK’nın 2021 yılı dönem net zararının 521 milyon TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor (İrfan Donat). ESK, bu dört yılda toplam 1 milyar 270 milyon TL zarar etti.
Ancak bu dört yıl süresince et ve süt fiyatları tüketici lehine düşmedi/düşürülemedi. Hayvan yetiştiricilerinin süt inekleri kasaplık olmaktan kurtulamadı? O zaman bu zarar niye?
Türkiye Varlık Fonu-TVF
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu
TVF portföyünde Türkiye’nin en önemli 7 sektöründen 26 şirket, 2 lisans ve çeşitli taşınmazlar var.
İşte bu Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait denetim raporu TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Denetim Raporuna göre Fon;
– 2019’da 950 milyar TL.
– 2020’de 1 trilyon 586 milyar TL.
– 2021’de 2 trilyon 302 milyar TL zarar ettiği belirtilmektedir. Yani üç yıllık toplam zararı 4 trilyon 838 milyar TL.
Raporda ayrıca, TVF bünyesindeki kuruluşlara ait denetimlerin, ‘gizlilik’ nedeniyle yeterli düzeyde gerçekleştirilemediği de kaydedilmiş ve ‘olumlu görüş’ yerine ‘sınırlı olumlu görüş’ bildirildiği belirtilmiştir! Söz konusu TVF’una Tarım ve Gıda sektöründen Çaykur, Kayseri Şeker, Türk Şeker de devredilmiş. Diğer sektörün ilgilileri belki sorar, öğrenir. Biz tarım ve gıda ile ilgili soralım: Fon zarar ettiği bu süre zarfında çay ve şeker fiyatları tüketici lehine düşürülmemiş. Çay ve şekerpancarı üreticisi için belirlenen referans fiyatlar ile çiftçiler mutlu edilmemiş, onlara kazandırılmamış. Et ve Balık Kurumu için sorduğumuz soruyu Türkiye Varlık Fonu için de soralım o halde; bu zarar niye?
TVF bu 2021 denetim raporunda, borçlanmanın en çok arttığı kalem olarak ‘finans sektörü faaliyetlerinden kaynaklanan borçlar’ olduğunun altı çizilmiş.
Yani banka faizlerine gitmiş. Yok canım daha neler, hükümet faize karşı(!) Değil mi yoksa?