Pakistan ile Hindistan’ın uğruna üç kez svaştığı Keşmir’de kan akıyor. Pakistan ordu sözcüsü Asıf Gafur, son 8 ayda Keşmir’i ikiye bölen Kontrol Hattı’nda 60 Hint askerinin öldürüldüğünü iddia etti. Gafur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hindistan yönetiminin, “Pakistan’daki terör hedeflerini vurdukları” iddialarına yanıt verdi. Pakistan ordusunun, 27 Şubat’tan bu yana Kontrol Hattı’nda yürüttüğü operasyonlara değinen Gafur, “27 Şubat’tan bu yana Pakistan ordusu tarafından Keşmir’deki Kontrol Hattı çevresinde 60 Hint askeri öldürüldü ve sığınakları yok edildi. Top mevzileri vuruldu ve yer değiştirmeye zorlandı” ifadelerini kullandı. Gafur, Hint Hava ve Deniz Kuvvetlerinin de hedef alındığını belirterek, “2 Hint Hava Kuvvetleri uçağı düşürüldü, 2 Hint helikopteri ise korkudan birbirini vurdu. Hint Deniz Kuvveleri de engelleniyor” dedi.
Hindistan Genelkurmay Başkanı Bipin Rawat, “Gilgit-Baltistan ve Keşmir teröristler tarafından yönetiliyor.” iddiasında bulunarak Hint ordusunun Pakistan’daki terör hedeflerini vurduğunu savunmuştu. İngiliz hakimiyetinin Ağustos 1947’de sona ermesinin ardından Hindu çoğunluk Hindistan’da, Müslüman çoğunluk da Pakistan’da kalacak şekilde bölge ikiye bölünmüştü. Hindistan ve Pakistan birbirinden kopunca Keşmir bahanesiyle üç kez savaşa tutuştu. İlk savaş 1947’de oldu. BM devreye girince 1 Ocak 1949’da Keşmir’de referandum şartıyla ateşkes oldu. Oylamayı Hindistan yaptırmadı.
BM Güvenlik Konseyi, 1948’de aldığı bir kararla, “Keşmir’in geleceğine Keşmir halkı karar verir” dese de Hindistan kabullenmedi. Cammu Keşmir Anaysası’nda yaptığı bir değişiklikle 1957’de kendini Hindistan’ın bir parçası olarak ilan etti. Çin de devreye girince Pakistan desteğiyle 1962 yılında Keşmir’in doğu kısmına girdi. Hindistan Çin’i çıkaramadı ve hala bölge halen Çin’in kontrolü altında. Pakistan da 1963’te Keşmir’in Karakurum bölgesini Çin’e devretti. İkinci Keşmir Şavaşı Hindistan-Pakistan arasında 1965’te oldu. Üçüncü Keşmir Savaşı ise 1971’de gerçekleşti. İki nükleer silah sahibi güç 1999’da da sınırda çatışmalar yaşadı. 2019’da birbirlerini nükleer silahla tehdit ediyorlar.
İSLAMABAD