KESK Ankara Koronavirüs Salgın İzleme Kurulu, kent genlinde halk sağlığı konusunda karşılaşılan sorunlara dair tespit ve taleplerini raporlaştırdı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Koronavirüs (Kovid-19) Salgın İzleme Kurulu, salgın sürecinde kamu emekçilerin karşılaştığı sorunlar doğrultusunda Ankara yerelinde alınması gereken önlemleri raporlaştırdı. Raporda sağlık, kamu, PTT ve kargo hizmetlerine dair tespit ve talepler yer aldı.
Üniversite hastanelerinde elektif vakaların alınmaya devam ettiği belirtilen raporda, “Sağlık personeline genel itibariyle mobbing uygulanıyor. Bazı sağlık personeli, yurtdışı öyküsü olması ve 14 gün kuralına rağmen cerrahi işlem yapıyor. Personelin koruyucu ekipman eksiklikleri ve uzun süre kullanımı ile ilgili itirazları bastırılıyor. Aynı hastanede çalışanlar arasında rapor ve izin kullanımında farklı uygulamalar yapılıyor. Sağlık raporları olan çalışanlara izin verilmiyor. Alınan kararlar emekçiler ile koordineli alınmadığı gibi İşçi Sağlığı ve Enfeksiyon Komitelerinde çalışan temsilciler davet edilmiyor” tespitlerinde bulunuldu.
Bilgilendirme yetersiz
Raporda, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ise genel olarak bilgilendirme ve eğitim yapılmadığı kaydedildi. Bu konuda “Çalışanların salgın kapsamında takip ve taramalarının yapılmadığı, görüş ve talimatların yazılı olarak iletilmediği ve duyurulmadığı, ekipman kullanım süreleri ile ilgili personele farklı bilgi verildiği, hizmetin azaldığı bölümlerdeki personelin riskli servislere kaydırıldığı, şüpheli vaka konusunda personelin bilgilendirilmediği, acil olanlar dışında vaka alındığı, başka hastanelerde görevlendirme ve planlama ile ilgili personele bilgi verilmediği, koruyucu ekipman sıkıntısı olduğu, tüm hastanelerde acil eylem planının uygulanmadığı ve süreçlerin denetlenmeyerek poliklinik kontrolüne gelen hastaların koronavirüs semptomları açısından gözlemlenmediği ve sorgulanmadığı” bilgileri paylaşıldı.
‘Bilgiler şeffaf değil’
Kamu alanlarında ise, çalışanlar dezenfekte işlemlerinin maskesiz yaptırıldığı ifade edilen raporda, ücretli ve sözleşmeli çalışanların ücretsiz izne çıkarıldığı ve ücretsiz izinlerin yasaklanması gerektiği uyarısı yapılarak, “SGK Mithatpaşa Şubesi’nde çalışanlardan birinin ambulans ile hastaneye kaldırıldığı ve karantina altına alındığı iddiaları mevcut iken bilginin paylaşımında şeffaflık gösterilmediği için çalışanlar haklı olarak kaygılıdır” denildi.
Raporda farklı alanlara ilişkin talepler şu şekilde sıralandı:
Kamu hizmetleri için;
* Sürekli ve asli görevler dışında kurumlara iş ve işlemler minimize edilmeli, personele idari izin verilmeli.
* Kısmi olarak çalışma günleri (haftanın iki günü açık), ya da çalışma saatleri (Saat 10:00-14:00) yeniden düzenlenmeli.
* Kamu kurumlarının imkânları salgın boyunca Sağlık Bakanlığına devredilmeli, emekçilerine etkin eğitimler verilmeli.
* Sağlık hizmetlerinden nasıl daha etkili ve salgına maruz kalmadan yararlanabileceği halkımıza ilan edilmeli.
* Aktarılan bilgiler ve işlemlerde şeffaf olunmalı.
* Kamu kurumlarında süre şartı ibaresinin kaldırılmalı, e-Devlet işlemlerinin uygulaması yaygınlaştırılmalı, salgın süresinde ücretsiz internet erişimi sağlanmalı.
* Kamu kurumlarının salgınla mücadelede eylem planlarını hazırlanmalı, uygun olan hizmetlerde evden çalışma uygulamasına geçilmeli ve koordineli çalışılmalı.
* Elektrik, doğalgaz, su gibi harcamalarda devlet desteği sağlanmalı, ödememe durumunda kesintiye gidilmemeli. İş ve işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatı esnetilmeden uygulanmalı.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için:
* Uluslararası standartlarda iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri çerçevesinde gerekli önlemler alınmalı, güncel eğitimlerin verilmeli ve şeffaf olunmalı.
* Tüm hizmet alanındaki personelin koruyucu ekipmanlara ulaşımı sağlanmalı, kontrolleri ve tanı testleri yapılmalı, bulundukları ortam güvenli hale getirilmeli.
* Risk grubundaki sağlık personelinin (kronik hastalık, hamile, engelli, organ nakli ve kanser hastaları, 60 yaş üstü, süt izinde olanlar) amirlerinin inisiyatifine bırakılmadan idari izinli sayılmalı.
* Koronavirüs bulaşıcılığı durumunda meslek hastalığı olarak kabul edilmeli, bildirimleri yapılmalı.
* Çalışanlar ruhsal, sosyal, yönetsel ve maddi anlamda desteklenmeli, ulaşım imkanları sağlanmalı, yönetim ve çalışanlar arasında işbirliği sağlanmalı, iş yükünü azaltıcı idari kararlar uygulanmalı.
* Fazla mesai dayatmasından vaz geçilerek sık molalarla çalışma saatleri kısa tutulmalı, acil durum ve afet yönetmeliği ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uyulmalı.
* Semptom ve belirtilerin görülmesi durumunda çalışanlar 14 gün süre ile idari izinli sayılmalı, kısıt gün rapor verilmesi uygulamasından vaz geçilmeli.
ANKARA