KESK yaptığı açıklama ile koronavirüs tedbirlerinde işçiler için hiçbir önlem alınmadığını söyleyerek iktidarın salgın ile mücadele niyeti yok dedi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, koronavirüs salgınına karşı alınan yeni tedbirlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada işçiler için hiçbir önlem alınmadığı vurgulanırken iktidarın salgın ile mücadele etme niyeti yok denildi. Ayrıca KESK gerçek tablonun ise gizlendiğini ve günlük vaka sayılarının 50 binden fazla olduğunu vurguladı.
Gerçekler gizleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan tedbirleri eleştiren KESK Yürütme Kurulu, “Tüm dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında, virüs sadece gece yayılıyormuşçasına yapılan düzenleme iktidarın sermayeyi koruma amacını gizlemeyi, pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeye devam etmeyi amaçladığını göstermektedir. Gerçek vaka sayısının günlük olarak 50 binin üzerinde olduğuna dair hastanelerden, filyasyon ekiplerinden gelen bilgilere bakıldığında açıklanan önlemlerin vaka sayılarını düşürmeyi değil uygulanan ‘kitle bağışıklığı’ politikasında kontrolü kaybetmemeyi amaçlandığını düşündürtmektedir. Ancak bunun faturası çok ağır olduğu gibi ‘kitle bağışıklığı’ politikasının bilimsel bir karşılığının olmadığını başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere tüm bilimsel çevreler kabul etmektedirler” diye belirtildi.
İşçiler için önlem yok
Yeni tedbirlerde kamu emekçileri ve işçilerle ilgili bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Kamu emekçileri salgın yokmuş gibi çalıştırılmaya devam ettirilecekler. Düzenlemede işyerlerini kapatmak zorunda kalanlara maddi destek sağlanmadığı gibi işsizler ordusuna katılacak yeni yüzbinlere yönelik bir destek de düşünülmemiştir. Birçok ülkede pandemi sonrası ‘temel vatandaşlık geliri’, ‘asgari geçim aylığı’ vb. adlarla hayata geçirilen sosyal devlet uygulaması düzenlemede olmadığı gibi iktidarın aklından dahi geçmemektedir” ifadelerine yer verildi.
Sivil toplum unutuldu
Yeni tedbirlerle ilgili düzenlemenin hazırlık sürecinde yerel yönetimler, sendikalar, Türk Tabipler Birliği (TTB), sivil toplum örgütleri (STÖ), iktidar partileri dışındaki siyasi partilerin devre dışı bırakıldığı ifade edilen açıklamada, “Hastaneler ve yoğun bakım üniteleri tamamen dolu iken sağlık alanındaki personel açığının güvenceli kadrolu istihdamı ile kapatılmasına yönelik planlama yapılmamış, 4C, 4B gibi güvencesiz kadrolarda çalışan personelin güvenceli kadroya geçmesi sağlanmamış, haklarında kesin yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık emekçilerinin göreve başlatılması için bir çalışma yapılmamıştır. Daha da kötüsü her gün birkaçının yaşamını yitirdiği, bu nedenle ‘tükeniyoruz’ diyerek bas bas bağıran sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını, gelirlerini iyileştirecek, Covid-19’u meslek hastalığı kapsamına alacak en ufak bir nitelik taşımamaktadır” denildi.
ANKARA