KESK, 3’üncü Havalimanı işçilerine dönük saldırı ve gözaltılara tepki göstererek, “İşçilerin mücadelesi bizim mücadelemizdir. Gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır” diye belirtti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, kötü çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla eylem yapan 3’üncü Havalimanı işçilerine dönük saldırı ve gözaltılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, işçilere dönük saldırı ve gözaltıların sıkıyönetim uygulamaları olduğuna dikkat çekilerek, “Hükümet işçilerin taleplerini dinlemek ve çözmek yerine bir kez daha güvenlik güçleri eliyle saldırmayı, gözaltına almayı tercih etti ve işçilerin dış dünya ile bağını kesmeye çalıştı. Şu ana kadar yaklaşık 600 işçinin gözaltına alındığı haberleri ilan edilmemiş bir sıkıyönetim uygulamasının uygulandığını düşündürüyor” ifadeleri kullanıldı.
‘İşçiler demokratik protesto haklarını kullanıyor’
Önce sendika yöneticileri ve sendikalı işçilerin gözaltına alınmasıyla örgütlü mücadelenin hedef alındığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “İş cinayeti sonucu, onlarca işçinin cenazesinin memleketine gönderildiği, yüzlercesinin yaralandığı bir işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını istemekten daha doğal ne olabilir! Sağlıksız ve haşerelerin doluştuğu yatakhanelere çözüm bulunmasını istemenin neresi suçtur! Yağmur altında saatlerce servis beklemek istemeyen işçiler hangi yasaya muhalefet ettikleri gerekçesi ile gözaltına alındı! Maaş ödemeleri de dahil hiçbir şeyin hukuka ve usule uygun yürümediği, taşeron firmanın ‘astığım astık kestiğim kestik’ dediği bir işyerinde işçilerin demokratik protesto haklarını kullanması ve haklarını istemesinden daha doğal ne olabilir!” denildi.
‘Gözaltındakiler derhal serbest bırakılmalı’
İşçilerin mücadelesini sahiplendiklerinin altının çizildiği açıklamada, “İşçilerin barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel insani taleplerinin karşılanması yerine işyerlerine TOMA’ların yüzlerce güvenlik gücünün yığılması, yüzlerce işçinin gözaltına alınması AKP’nin sınıfsal karakterini ve gayri insani yüzünü en yalın haliyle gözler önüne sermiştir. Çalışma Bakanı şimdi devreye girmeyecekse o koltukta niçin oturduğunun açıklamasını yapmak zorundadır. Gözaltına alınan işçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Şantiye etrafındaki abluka kaldırılmalıdır. İşyerinde örgütlü sendikalar ve işçilerle derhal masaya oturulmalı ve kamuoyuna açıklanan, tümü de karşılanabilir olan talepleri kabul edilmelidir” diye belirtildi.
HABER MERKEZİ