KESK Diyarbakır, Bağlar Koşuyolu Parkı’nda KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçilerin işlerinin iade edilmesini yaptığı açıklama ile istedi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. “Direne direne kazanacağız” sloganıyla anıtın önünde gelen KESK üyeleri, “OHAL Komisyonu lağvedilsin, ihraçlar koşulsuz iade edilsin” yazılı pankart açtı.
İhraçlar devam ediyor
Açıklamayı KESK Diyarbakır Şubeler Platformu adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticisi Rozerin Çatak yaptı. İktidarın 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirdiğini belirten Çatak, “İktidarın darbe girişimini ‘Allah’ın lütfu’ olarak görmesi OHAL’in kalıcı hale getirilmesiyle daha anlaşılır olmuştur. Darbe girişimi üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hala başta toplantı, gösteri, yürüyüş ve toplu eylem hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kullanımı neredeyse imkânsız hale getirilmiştir. Hakeza 7145 sayılı kanun ile 375 sayılı KHK’nın ek 35. Maddesi ile OHAL uygulaması olan kamudan ihraçlar sürekli hale getirilmiştir” dedi.
130 bin kişi ihraç edildi
OHAL döneminde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşandığını dile getiren Çatak, 12 Eylül askeri darbesinde 5 bin kamu emekçisi işten çıkarılırken, 15 Temmuz darbe girişiminde ise 130 bin kamu emekçisinin işten çıkarıldığını söyledi. “Kişiye özgü” KHK’lerin çıkarıldığını belirten Çatak, “Kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazanılmış sosyal ve ekonomik hakları, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı, savunma hakkı da ihlal edilerek idari tasarrufla hukuka aykırı olarak ellerinden alınmıştır” diye konuştu.
OHAL komisyonu işlevsiz
İhraç kararlarına karşı hiçbir başvuru yolunun olmadığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruların da sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Çatak, bunun sonucunda 685 Sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulduğunu ifade etti. Çatak, ancak söz konusu komisyonunda bazı kanun hükümlerinin geçersiz kılma yetkisi verildiğinden hukuksuzluğun devam ettiğini söyledi. Çatak, “Aradan neredeyse 4 yıl geçmiş, komisyon hala 16 bin 50 dosyayı karara bağlamamıştır. Karara bağladığı dosyaların yüzde 88,5’ini ise ret etmiştir. Başvurusu ret edilenlerin itiraz ettiği İdare Mahkemeleri de Komisyonun hızıyla karar almakta olup yıllara yayma görevini devam ettirmektedirler” dedi.
DİYARBAKIR