Silvan’da elektrik kesintisinde buhar cihazını kullanamayınca yaşamını yitiren 2 yaşındaki Yunus Emre Binen’in ölümü konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı açıklama yaptı
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bronşit hastası olan ve oksijen maskesi kullanan 2 yaşındaki Yunus Emre Binen’in elektriklerin kesilmesi ardından yaşamını yitirmesine dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verilen soru önergesine yanıt verildi.
Remziye Tosun, ilgili bakanlığa “Bakanlığınız özellikle hasta yurttaşların yaşam hakkını ihlal eden DEDAŞ uygulamalarından haberdar mıdır? Elektrik kesintisi nedeniyle tedavisinde kullanması gereken tıbbi malzemelerin kullanılmaması sonucu yaşamını yitiren Yunus Emre Binen’in yaşamını yitirmesine dair etkin soruşturma başlatıldı mı? Bahsi geçen olaya dair ihmal suretiyle ölüme sebebiyet verme ve kamu hizmetinden yararlanma hakkının engellenmesine dair hakkında işlem başlatılan görevli var mıdır? Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde yurttaşları mağdur eden DEDAŞ’ın uygulamalarından bakanlığınız bilgi var mıdır? Bakanlığınızın bu konuda girişimleri olacak mı?” sorularını yöneltti.
Verilen cevap
Gelen cevapta ise ilgili elektrik dağıtım şirketinin sorumluluk sahasındaki kesintilerin sebepleri, sayısı, il ve ilçelere göre dağılımın aylık DEDAŞ’ın internet sitesinde yayınlandığı, ayrıca aynı zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na (EPDK) aylık bildirildiği vurgulandı.
Elektrik tarifesine dair yönetmeliğin yer aldığı cevapta şunlar kaydedildi: “Bölgede özel hukuk hükümlerine tabi olarak lisansı kapsamında faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketleri, kesme, açma, tahakkuk, gecikme cezası, tahsilat vb. işlemlerini yürürlükteki mevzuata uygun şekilde yürütmek mecburiyetinde olup, soru önergesinde bahsedilen hususlar kapsamında kendilerine dağıtım şirketi tarafından haksız elektrik kesintisi yapılması ya da mevzuata aykırı fatura düzenlenmesi gibi usulsüz işlemler yapıldığını değerlendiren tüketiciler öncelikle ilgili dağıtım şirketine, sonuç almaması durumunda ise EPDK’ya başvuruda bulunma hakkına sahiptirler. EPDK tarafından yapılacak soruşturmada söz konusu iddiaların doğruluğunun tespiti halinde ise ilgili dağıtım şirketine gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.”
Silvan’da yaşamını yitiren 2 yaşındaki Yunus Emre Binen’e dair soruya ise, “Bahsi geçen ölüm olayına ilişkin resmi bir belgenin ilgili dağıtım şirketi ile paylaşılmadığı, akabinde ilgili dağıtım şirketince yapılan inceleme ve araştırma sonucunda ilgili şirketin olaya sebebiyet veren herhangi bir uygulaması veya ihmalinin söz konusu olmadığı belirtilmiştir” şeklinde cevap verildi.
İki sayfalık cevabın son sayfasında ise AKP tarafından son getirilen düzenlemeler ve elektrik dağıtımına ilişkin yönetmelik anlatılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinden ‘Ağır Kronik Hastalığı Nedeniyle Cihaza Bağımlı Olan Hastaların Bulunduğu Hanelerin Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynağı İhtiyaçlarının Karşılanmasına İlişkin İlke Kararı’ çerçevesinde elektrik tüketim düzeyinde 200 TL’ye kadar yardım yapıldığı, kesintisiz güç kaynağı sağlandığı…”
Buhar cihazı kullanması gerekiyordu
Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Cami mahallesinde yaşayan Binen ailesinin en küçük çocuğu Yunus Emre Binen (2), evdeki elektrik kesintisinden kaynaklı buhar cihazını kullanamaması sonucu yaşamını yitirdi. Bronşit hastası küçük Binen, 12 Aralık gecesi soğuk havada fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldı. Yunus Emre Binen, buradaki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Doktorlar, Yunus Emre Binen’in soğuktan kalbinin durduğunu aileye aktardı.
DEDAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yunus Emre’nin ailesinin oturduğu eve abonelik için 3 Haziran ve 9 Kasım’da ihbarname gönderdiklerini, kendilerine herhangi bir başvuru yapılmadığını iddia etti. DEDAŞ açıklamasında, 10 Aralık’ta kesinti için eve enerji kesimi için gidildiği ancak adreste kimse bulunamadığı için enerji kesilmediği kaydedildi. DEDAŞ, Binen’in yaşamını yitirdiği 12 Aralık’ta söz konusu evde herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığını ileri sürmüştü.
Açıklamanın devamında, “17 Aralık 2021 tarihinde eşi Meryem Binen tarafından abonelik devri başvurusu yapılmasının ardından, 18 Aralık 2021 günü yeni abonelik başlatılmış, kablo bağlantısı yapılmış ve enerji verilmiştir. Bütün bu veriler ışığında, evladımız Yunus Emre Binen’in talihsiz ölümüne şirketimizin herhangi bir uygulamasının veya ihmalinin sebep olduğu sonucunu çıkarmak, insaf ölçütlerinin ötesindedir” ifadelerine yer verildi.
Anne ve baba anlattı
Söz konusu açıklamaya dair anne Meryem Binen MA’ya verdiği röportajda, “Çok uzun süredir elektriğimiz yok. Çocuk biraz hastalanmıştı ama durumu ağır değildi. Geldiğimiz zaman da burada arkamdan geziyordu. Çocuğu akrabamızın evine götürerek orada buhar verdik. Sonra eve döndük. Eşime gidip elektriği yapmasını söyledim” ifadelerini kullanmıştı. DEDAŞ’ın, evlerine giren hırsızların elektrik kablolarını çalmasını gerekçe göstererek, eşinden kablo almasını istediklerini söyleyen anne Binen, maddi durumları olmadığı için sorunu çözemediklerini kaydetti.
Baba Özcan Binen de şöyle konuşmuştu: “Pazartesi (6 Aralık) elektrikler yoktu, Salı da gelmedi. Hattı bağlamışlardı, biz de gelip saati bağlarlar sandık. Onları bekledik. Bize ‘evden çıkmayın elektriğinizi bağlayacağız’ dediler. Kaç kere aradık; Mahalle mahalle dolaştıkları için yoğun olduklarını söylediler. Cumartesi gününe kadar elektrikler gelmedi ve çocuğu alıp ağabeyimin evine götürdüm. Ona o akşam buhar verdik. Sonra eve geri geldik. Pazar günü çocuğum biraz rahatsızlandı. Gece 03.00’da inlemesini duyduk. Belki açlıktan böyle yapıyordur diye düşündük. Kalktık çocukta hal yok. Kalbi durmuş. Hastanede 40 dakika boyunca kalbini tekrardan çalıştırmaya çalıştı.”
Yaşanan ölüm ardından 20 Aralık 2021 tarihinde DEDAŞ Müdürü tarafından aranan aile, çay içmeye davet edilmişti.
ANKARA