HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkı üzerine Parlamento Dergisi’ne yazdığı yazının, HDP’li milletvekillerinin hapiste olmaları ya da görevden alınmalarına değindiği bölümlerin sansürlendiğini açıkladı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türk Parlamenterler Birliği yayın organı Parlamento Dergisi’nin Aralık 2019 sayısı için kaleme aldığı yazının sansürlendiğini açıkladı. Kerestecioğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması üzerine yazdığı yazıda, HDP’li milletvekillerinin hapiste olmaları ya da görevden alınmalarına değindiği bölümlerin tamamen çıkarıldığını kaydetti.
‘İfade özgürlüğünün ihlali’
Kerestecioğlu, derginin kadınların seçme ve seçilme haklarını kazandığı 5 Aralık 1934 tarihinin yıldönümüne dair yazısının sansürlendiğini belirterek, “Dergi elimize ulaştığında, HDP’li seçilmişlerin karşılaştığı hukuksuzlukları konu ettiğim bölümlerin baskıda tümüyle çıkarıldığını fark ettik. Tarafımıza kelime sınırı koyulmadığı ve kısaltma gerektiği durumda, bunu kendimiz yapabileceğimiz halde söz konusu bölümün tümüyle çıkarılması, açık bir sansürün göstergesiydi. Yazının dergide basılı halini gördükten sonra, yazımın sansürlenerek ifade özgürlüğümün ve kişilerin bilgiye erişim hakkının ihlal edilmesini hiçbir şekilde kabul etmediğimi Parlamento Dergisi Yayın Kurulu’na bir mektupla ilettim ve yazımın sansürsüz haliyle yeniden basılmasını talep ettim. Ancak mektubuma hiçbir şekilde yanıt alamadım. Muhataplarla görüşmelerimiz de sonuçsuz kaldı. Tüm bu süreç sonunda, bu durumu kamuoyuyla paylaşmaktan başka bir yol göremiyorum” dedi.
Sansür uygulanan bölüm
Parlamento Dergisi’nde sansür uygulanan bölüm şöyle: “Kadınlar, seçildikleri partilerde ve siyaset içinde bugün halen en çok emek harcayanlar ve kadın oldukları için daha fazla hedef alınanlar… Örneğin Halkların Demokratik Partisi, Meclis’te kadın temsiliyeti oranını tek başına yükseltti ve bu parti içindeki güçlü kadın mücadelesinin sonucuydu. HDP sıralarında oturan kadınların hepsinin kadın hareketi içinde emeği var. Bu nedenle sokağın, kadın hareketinin sözünü ilk günden beri Meclis’e taşımaya çalıştık. Yerel yönetimlerde ise kadın belediye başkanları, Türkiye’de ilk defa kadın daire başkanlıkları, müdürlükleri kurdu. Kadınlar için önemli bir bütçe ayırdı, özel programlar oluşturdular. Fakat kadın milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız ve binlerce kadın üyemiz bugün hapiste! Belediye eş başkanlarımız görevden alındı, milletvekili arkadaşlarımızın vekillikleri düşürüldü. Savaşların yaşanmadığı, eşit ve özgür bir ülke talebinin şiddetle bastırıldığı bu otoriter dönem, tüm muhalif kesimleri hedef alsa da kadınların büyük bir emekle kazandıkları temsiliyetlerin çok daha kolayca yok sayıldığına tanık olduk. Yine de içinde bulunduğumuz bu baskıcı ortama rağmen bugün, kadınların varlık mücadelesinin çok daha güçlü olduğuna inanıyorum.”