İran ve Rojhilat kentlerinde devam eden halk ayaklanmamasında kepenk kapatan esnafın dükkanlarının mühürlendiği öğrenildi
Jîna Emînî’nin Eylül ayında saçı görüldüğü gerekçesiyle “Ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından başlayan halk ayaklanması devam ediyor. Yapılan eylemler kapsamında kepenk kapatma grevi de devam ediyor.
Büyüyen halk isyanına karşı molla rejimi de saldırılarına hız verdi. grevlere katılan Mahabad’daki çok sayıda dükkan rejim güçleri tarafından mühürlendi.
Mühür işleminin ardından ise rejim güçleri, iş merkezlerini ve bazı dükkanları bastı. Şapur Caddesi’nde bulunan ve çoğu kuyumcu olan dükkan sahipleri Rejim Danışma Bürosu’na çağrıldı.
Yapılan görüşmede esnafın piyasayı durdurmaları halinde dükkanlarının mühürlerinin kaldırılacağına dair söz verildi. Bazı esnaflar ise polisler tarafından telefon aracılığı ile görüşmeye çağrıldı. Görüşmeyi reddeden esnafların banka hesapları bloke edilirken, polisler farklı yetkilerle birçok dükkanı 10 günlük süreyle mühürledi.
Bu esnaflardan biri ise mührün resmini ve pazarlamacıların greviyle ilgili haberleri yayınladığı için tutuklandı. İş insanları ve pazarlamacılar 60 ila 100 milyon tümen gibi ağır cezalar ödemek zorunda kalıyor.
JINHA’dan Lara Gewheri’nin haberine göre, eyleme katılan esnaflardan biri olan H.B. “Başta Baneh olmak üzere Kürdistan’ın diğer şehirlerinden alımlar yaptık ama piyasa durumu pek iyi değil ve satıcılar da alım yapmıyor. İnsanlar gereksiz mal almaktan kaçınıyor ve en büyük talep gıdayla ilgili. Mahabad halkı, Devrim Muhafızları’na ait Korosh ve Refah zincir mağazalarından alımlarını azalttı. Bu günlerde önemli sayıda altın dükkanı kapalı olmasına rağmen, çoğu kişi bankadaki parasını çekip birikimlerini altına ve dolara çevirdi” sözleri ile yaşananları anlattı.
Esnaflardan B.N. ise “Protestolar çok yaygın olduğu için İran savaş durumuna girdi. Hükümet halkın temel ihtiyaçlarının birçoğunu karşılayamıyor. Bu yüzden un, yağ, pirinç, benzin ve petrol depoladık. Böylece durum daha kritik hale geldi ve pazar gıda kıtlığıyla karşı karşıya kaldı. Paralarının bankalarda bloke olacağından korkan insanlar paralarının çoğunu altın, dolar veya Arap ülkelerinden gelen paralarla değiştirdiler. Arazi ve ev satış piyasası çok sıcak değil ve kimse gayrimenkul almak istemiyor” dedi.
DIŞ HABERLER