91 yaşında yaşama veda eden Türkiye tiyatrosunun önemli isimlerinden Yıldız Kenter, toprağa verildi. 60 yıl sahnede kalan Kenter’i son yolculuğunda sevenleri yalnız bırakmadı
Türkiye tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olan Yıldız Kenter, 91 yaşında yaşama veda etti. Cumartesi günü yoğun bakıma kaldırılan Kenter, pazar günü akşam saatlerinde yaşam mücadelesini kaybetti. 60 yıl kaldığı sahnede 100’den fazla oyunda rol alan Kenter, ardında Türkiye tiyatrosu için büyük bir miras bıraktı. 11 Ekim 1928’de dünyaya gözlerini açan Yıldız Kenter, yabancı ve yerli çok önemli yazar ve şairlerin oyunlarını birçok ülkede sahnelemiş; Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Melih Cevdet Anday, Adalet Ağaoğlu, Necati Cumalı’nın da aralarında bulunduğu 100’den fazla oyununu sahneye taşımıştı. Kenter, 80’li yaşlarının ortalarına kadar sahneye çıkmaya devam ediyordu. Son 2 yıldır akciğer rahatsızlığı yaşıyordu. Yıldız Kenter 1981 yılında devlet sanatçısı unvanını almıştı. Kenter için bugün saat 10.00’da Kenter Tiyatrosu’nda bir tören düzenlendikten sonra Levent Camii’nden kılınan öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi.
‘Daima özlemle hatırlayacağız…’
Kenter’in ardından sevenleri, tiyatro camiası, sanatçılar ve sivil toplum örgütleri sosyal medya hesapları üzerinden Kenter için başsağlığı mesajları paylaştı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK)de Twitter hesabı üzerinden Yıldız Kenter’in vefatından dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirtikleri bir mesaj paylaştı. HDK, paylaştığı mesajda “Usta bir oyuncuyu, okul sayılacak kadar özgün yorumuyla müthiş yetenekli bir aktristi, aydın tavırlı bir sahne insanını yitirdik. Daima özlemle hatırlayacağız…” ifadelerine ver verdi. Tiyatrocu Levent Üzümcü Twitter paylaşımında, “Şahane bir Ankara oyununun bitiminde aldım haberinizi, iyi ki var oldunuz, iyi ki sizi tanıdık, yolunuz ışık olsun” dedi. Moda Sahnesi kurucularından yönetmen Kemal Aydoğan da Twitter hesabı üzerinden, “Onunla olmasa da yetiştirdiği onlarca oyuncu ile çalıştık, tiyatro yaptık, tiyatro kurduk. Onu tanımış kadar olduk. Türkiye tiyatrosunun bir anının çok önemli insanlarından biriydi. Üzerinde reddederek bile olsa var oldunuz zeminin asli üyelerindendi. Şükranlarımızla” mesajını paylaştı. Büyük Ev Avlukada grubunun solisti ve oyuncu Bartu Küçükçağlayan da Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında Kenter’in öğrencisi olduğunu hatırlatarak, “Kenter Tiyatrosu’nda, Kent Oyuncuları’nın en genci olduğum o sene, gizli gizli kulisine girip yazdığın eski mektuplardan birkaçını çalmıştım hocam. seni seviyorum. İlk küfür ettiğini duyduğum zaman ne çok sevinmiştim. Keşke yıllar boyunca bana dediğin her şeyi hatırlayabilsem” dedi. Oyuncular Sendikası’da, “Değerli tiyatro ve sinema oyuncusu, ustamız, hocaların hocası, sevgili Yıldız Kenter’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. O bir çınardı; biz onun yeşermeye çalışan dalları ve yaprakları… Varlığı ve bize öğrettiği her şey için sonsuz şükranla… Başımız sağolsun” mesajı paylaştı.
Sahnelere adanmış bir ömür
1928 doğumlu Yıldız Kenter, İltekin İlkokulu’nda okurken Ankara çocuk kulübünde tiyatroya başladı. Konservatuvara gitmeyi kafasına koyan Kenter, annesi ve abilerinin tüm itirazlarına rağmen babasıyla gidip gizlice konservatuvara kayıt oldu. Kenter, konservatuvarda büyük başarı gösterdi. Sınıf atlayarak 1948 yılında mezun oldu. 12 Aralık 1948’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Shakespeare’nin “Onikinci Gece” oyununda ilk kez profesyonel olarak, hem de başrolde sahneye çıktı. Ardından Rockefeller Bursu kazanarak ABD’de tiyatro ve oyunculuk teknikleri üzerine eğitim aldı. ABD’den döndükten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı’nda oyunculuk ve sahne öğretmenliği yaptı. 1959’da Muhsin Ertuğrul devlet tiyatrosundan uzaklaştırılınca o da kurumdan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı, ardından Müşfik Kenter ve Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğu’nu kurdu. Sonraki yıllarda ABD ve İngiltere başta olmak üzere yurt dışında tiyatro üzerine çalışmalar yaptı. 1968’de Kenter Tiyatrosu’nun İstanbul Harbiye’deki inşaatının tamamlanmasıyla Kent Oyuncuları olarak oyunlarını burada sahnelemeye başladılar.Yıldız Kenter, yabancı ve Türk çok önemli yazar ve şairlerin oyunlarını sahneledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Melih Cevdet Anday, Adalet Ağaoğlu , Necati Cumalı’nın da aralarında bulunduğu yazarların 100’den fazla oyununu sahneye taşıdı.
Sınıf arkadaşı Birsel de veda etti
Devlet Tiyatrosu oyuncularından Jale Birsel, 92 yaşında yaşama veda etti. Geçtiğimiz ay zatürre olan Birsel, dün sabaha karşı İzmir Çiğli’de bir bakımevinde hayatını kaybetti. Önceki akşam yaşamını yitiren Yıldız Kenter ile konservatuarda aynı sınıfta olan Jale Birsel’in 38 yıl evli kaldığı eşi Salah Birsel de 1999 yılında hayatını kaybetmişti. Birsel, 38 yıl boyunca (emekli olana dek) komedi – dram, genç – ihtiyar, küçük -büyük, yerli – yabancı birçok oyunda rol alır. Jale Birsel’in Salah Birsel ile mutlu evliliği 38 yıl sürer, 1999’da sevgili eşi Salah Birsel ise 80 yaşında hayattan ayrılır.