Fırat Fabrikası’nda ürünler kadın emeğiyle işlenip ücretsiz ulaştırılıyor. Fabrikada 40’a yakın kadın da istihdam ediliyor ve halktan satın alınan ürünler işletiliyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’de Özerk Yönetim Kobanê Kantonu Ekonomi Komitesi tarafından 15 Mayıs’ta açılan Fırat Fabrikası’nda kış hazırlıkları başlarken, fabrikada 40’a yakın kadın da istihdam ediliyor. Eldeki imkânlarla açılan fabrikada sayı bazen artarken, hazırlıklar kapsamında fabrikanın şimdilik kendi kurduğu bahçe ve halktan satın alınan ürünler işletiliyor.
Mevsime göre üretim
Bölgeye yönelik saldırılar yüzünden çalışmalar bazen aksasa da fabrika, mevsimine göre sebze ve meyveleri tarladan alıp işletmeye koyuyor. Fabrikada şu ana kadar domates salçası, kiraz, kayısı ve incir reçelleri yapıldı. Önümüzdeki haftalarda ise biber salçası yapımına başlanacak, yine zeytin ve susam zamanında da tahin, helva ve siyah- yeşil zeytin fabrikada işletildikten sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
Herkes yardımcı oluyor
İşçilerden Xeriba Xelil, “Biz kadınlar birbirimizi hissediyoruz” diyerek yaşamın her alanında birbirlerine yardımcı olduklarını vurguluyor. Xelil, işleri denetleyen bir annenin olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “O da bizim gibi çalışıyor ve bize yardımcı oluyor. Hepimiz kadınız taşıma ve teknik tamiratlar için erkek arkadaşlar var. Fakat etiketleme, ayrıştırma, alanı temizleme, ürünleri yıkama ve kutuları doldurma işlemlerini biz kadınlar yapıyoruz. Topraklarımız verimlidir. Su olanaklarımız var. Dışarıdan alacağımız salça, reçel, tahin, helva, zeytin vb. diğer ürünleri bu sene açtığımız fabrikada kendimiz üretmeye başladık. Ayrıca mevsimine göre tarladan aldığımız ürünleri işletiyoruz. Zeytin zamanında zeytinleri işleteceğiz. Reçel yaptığımız zaman iki grup oluyoruz. Bir grup domates salçası yaparken bir grup da reçel yapıyor. Fabrikada teknik malzemelerimiz yetersiz, olanaklarımıza göre çalışıyoruz.
‘Küçük ama büyüteceğiz’
Emine İbrahim de bu sene Kobanê’de açılan fabrikanın kadınlara iş imkânı sağladığını belirterek, genç kadınların hem kendi ekonomilerini sağladığını hem de aileye destek olduklarını ifade ediyor. “Sabah saat 08.00’de işbaşı yapıp akşam saat 16.00’da eve gidiyoruz” diyen İbrahim şöyle devam etti: “Şimdi domates salçası yapıyoruz. Üzüm zamanı olduğu için üzüm reçeli, kiraz, kayısı, şeftali, incir reçellerini yaptık. Rojava’da böyle bir fabrikanın açılması biz kadınlara bir iş imkânı sunarken, halk için de sağlıklı temiz ürünlerden elde edilen kış ve mevsimlik ürünlere ulaşılmasına imkân oldu. Şu an fabrikamız küçük. Teknik eksikliklerin olmasına rağmen çalışıyoruz. Gelecekte fabrikayı daha da büyüteceğimizi düşünüyoruz. Buradan bütün kadınlara sesleniyorum kadınlar kendi ekonomileri için çalışmalılar.”
Kaynak: Dîcle Demhat/ Jinnews