HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, ekonomik krize karşı ‘sokakta mücadele edilmelidir’ vurgusu yaptı. Kemalbay muhalefeti de eleştirdi
Türkiye’de döviz kuruları ve enflasyon rakamları son 20 yılın rekorlarını kırarken yurttaşlar krizin pençesi altında yaşamlarını idame ettirmek için mücadele veriyor. Türkiye’de ki sistemin doğanın, emeğin sömürüsü ve sermayenin daha fazla kar elde etmesi üzerine kurulu olduğunu söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay çözümün sokakta olduğunu belirtti.
‘Örgütlülükler dağıtılmış durumda’
Ekonomik krizi sermayenin değil, halkın yaşadığını belirten Kemalbay, bunun AKP-MHP iktidarının baskı, şiddet sömürü politikalarını derinleştirirken tercih ettiği yollardan kaynaklandığını dile getirdi, Kemalbay, “Ekonomik krizin bu şekilde yaşanması çelişki değil, iktidarın olağan politikası. Nasıl oluyor da seçimler gelirken bu kadar zam yağmuru olabilir diye sorabiliriz. Toplumda örgütlülük, dayanışma sendikalarının mücadeleleri ağır baskılar altında. Örgütlülükler dağıtılmış durumda. Sendikalar ortak tutum almakta oldukça zorlanıyorlar. Bu konuda herkes bireysel olarak tepkilerini gösteriyor. Ama güçlü bir şekilde ortak mücadele ile zamlar geri alınsın noktasında bir ısrarı sokak eylemliliğini göremiyoruz” şeklinde konuştu.
CHP’ye eleştiri
Türkiye’de ana muhalefet partisi olan CHP’nin halkın sokağa çıkmasını bir şekilde önleyecek bir politika izlediğini ifade eden Kemalbay, “Sandık gelecek ve sandıkta hesap soracağız zihniyeti yaygınlaşıyor. Böyle bir zihniyetle yoksullukla mücadele etmek mümkün değil. Kadınlar, işsizler, bütün yoksullar zamlar geri alınsın deyip bir daha zam olmasını önleyecek politikalar üzerinde eylem yapamıyorsa, iktidar da zam yapmaktan geri durmaz, yapabildiği sürece zam yapmaya devam edecek. ‘Seçimler geliyor, iktidar zaten gidecek sorunlardan kurutulacağız’ şeklinde bakmamalıyız” dedi.
HDP’nin amacı
Ekonomi politikalarının neoliberal sisteme göre belirlenmiş, doğanın, emeğin sömürüsü ve sermayenin daha fazla kar elde etmesi üzerine kurulu olduğunu belirten Kemalbay, şöyle dedi: “Sağlığın eğitimin piyasalaşması, konuttan elektriğe yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan tüm ihtiyaçlara baktığımız zaman hepsini bir kar alanı olarak gören bir anlayış var. Bu politikayı değiştirmek istiyoruz. Karı odaklayan bir politika yerine toplumu odaklayan bunun refahını kendine hedef koyan bir politika izlemek istiyoruz.”
Ekolojik politika
Serpil Kemalbay, “Ekolojik bir politika izlenmesi gerekiyor. Yüzyıllık ağaçları kesip o alanlarda madenler çıkartan, maden patronlarını zengin etmeye yönelik maden ve enerji politikalarıyla belli kar hedeflerine ulaşmaya çalışılmasına karşı, biz doğayı savunmaya ve yerel ekonomileri destekleyen politikaları önemsiyoruz” derken rant politikalarının terk edilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
‘Toplum sermayeye pazarlanıyor’
Kemalbay, “Böylece işçileştirilen, sadece ucuza uluslararası sermayeye pazarlanan bir toplum hayali kuran ya da böyle bir toplumu dayatan politikalar yerine, nitelikli üretim yapabilecek kendi yaşamını kendi ayakları üzerinde durabilecek vasıflı insanların yaratılmasını sağlamak lazım” ifadeleri ile iktidarın ekonomik programını da eleştirdi.
‘Gelir transferi’
Halktan alan ve sermayeye veren bir gelir transferinin bulunduğunu ve ekonomistlerin darbe süreçlerinde böylesi bir transferin daha da hızlandığını ortaya koyduklarını ifade eden Kemalbay, “12 Eylül darbesine baktığımızda ekonomi transferinin çok boyutlandığını görüyoruz. Daha önceki oranlarla 12 Eylül faşizminin geldiği zamanki oranlar arasında 20-30 puan fark var. Aynı şekilde 15 temmuz 2015’de sermayenin aldığı payla ücretlinin aldığı pay giderek açılmış durumda” şeklinde konuştu.
‘Katılımcı ekonomi’
HDP’nin kâra dayalı değil, halkın temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir ekonomik modeli öncelemeyi hedeflediklerini ifade eden Kemalbay, “Eğitimin ve sağlığın güçlendirerek üretimin ve tüketimin daha sağlıklı bir şekilde sağlanabileceği ekolojik, eşitlikçi ve kadın özgürlükçü bir toplum yapısı içinde ekonomiyi de katılımcı bir tarzda birlikte tartışarak oluşturmak istiyoruz. Bu temeller önemlidir ve bu temeller üzerinde tartışmalar yürütülmelidir” dedi.
Kaynak: JINNEWS