KDP’nin HPG’ye karşı doğrudan savaş başlatması için saldırı senaryoları hazırladığını belirten Ortadoğu uzmanı Niyaz Hamîd, ‘Türkiye keşif uçakları ve tanklarıyla KDP’nin birçok noktasını hedef alabilir ve KDP de ‘gerilla yaptı’ diyerek bu senaryoları hayata geçirebilir’ dedi
Türkiye’nin Federe Kurdistan bölgesindeki Zap, Avaşin ve Metina alanlarına yönelik 17 Nisan 2022 yılında başlattığı askeri operasyonlar sürerken son olarak 12 Ocak’ta yaşanan şiddetli çatışmalarda 9 asker yaşamını yitirmişti.
Yaşanan bu çatışma sonrası Türkiye’nin İran, Irak ve KDP’yle yeni ortaklıklar geliştirmeye çalıştığını belirten Ortadoğu uzmanı Niyaz Hamîd, fakat önlerinde bazı engellerin olduğunu söyledi. ANHA’ya değerlendirmelerde bulunan Hamîd, “KDP tek başına HPG’ye karşı hareket edemez, o kadar gücü de yoktur. Bunun için de Kürt güçleri içinde KDP gibi YNK’yi de ortak etmek istiyorlar. KDP ve Türk devleti, YNK’nin savaşa katılması yönünde YNK’ye baskı yapıyor. Türk devleti, İran ve Irak’ın da Mexmur, Şengal ve diğer alanlara saldırmalarını istiyor” dedi.
‘Halk karşı çıkıyor’
Irak hükümetinin gücü DAIŞ’e karşı savaşamayacak kadar zayıf olduğunu belirten Hamîd, “Modern gerillalarla nasıl savaşacak? Irak hükümeti de bu gerçeğin farkındadır. Ama Türkiye, KDP ve YNK’nin HPG’lilere karşı savaşa katıldığı 1990 yılı gibi kullanmak istiyor. 2011’de İran ve Türkiye Qendil’e saldırı konusunda anlaşmıştı. İran ordusunun bu planında nasıl başarısız olduğunu gördük. Bir daha HPG’ye karşı savaşmak istemiyor. Bu nedenle Türk devleti KDP’yi doğrudan savaşa dahil etmek istiyor. Halk bunu kabul etmiyor ve onlara karşı çıkıyor” diye belirtti.
KDP’nin kirli senaryoları
“KDP ve Türk devleti, HPG’lilere karşı doğrudan savaş başlatmak için çeşitli senaryolar hazırladı” diyen Hamîd, “KDP saldırılarını bu senaryolarla meşrulaştırmaya çalışıyor. Türk devleti keşif uçakları ve tanklarıyla KDP’nin birçok yerini hedef alacak ve KDP de ‘HPG yaptı’ diyecek. KDP bu senaryoyu defalarca yaptı. Sanırım birkaç gün sonra bunu devreye koyacaklar” dedi.
‘Öcalan serbest bırakılmalı’
Türkiye’nin İran, Irak ve KDP’yi HPG’lilere karşı savaşa dahil etme planının başarısız olması durumunda barışçıl bir süreç istemek zorunda kalacağını belirten Hamîd, “Tıpkı Sayın Cemil Bayık 2021’de dediği gibi, ‘Diyalog başlarsa BM, AB gibi üçüncü bir tarafın da olması gerekir’ olmalı. 2013-2015’te bir süreç oldu ve süreç AKP-MHP iktidarı tarafından tıkandı. Bu nedenle yeni bir süreç için üçüncü bir tarafın olması gerekir. Bunun için PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkarılması ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: ANHA