Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Êzidi halkının iradesini hiçe sayan ve Hewlêr ile Bağdat arasında imzalanan 9 Ekim Anlaşmasının uygulanması gerektiğini açıkladı
Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Hewlêr ile Bağdat arasında imzalanan 9 Ekim Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini açıkladı.
9 Ekim 2020 tarihinde Irak Hükümeti, Türkiye ve KDP arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla Êzidî halkının kazanımları hedef alındı. Anlaşmanın amaçlarından biri Êzidî Asayişini tasfiye etmek. Bu temelde Êzidxan Asayişine yönelik birçok saldırı yapıldı. Son 2 yıl içinde Irak Ordusunun saldırıları sonucunda Şengal’in farklı bölgelerinde çatışmalar yaşandı.
Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı anlaşmaya dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kürdistan Bölgesi içinde bulunduğu zor durum ve mali krize rağmen yüzbinlerce ülke içinde yerinden edilmiş kişiye ve komşu ülkelerden gelen mültecilere uzun yıllardır ev sahipliği yaptı. Kürdistan Hükümeti ile federal hükümet arasındaki anlaşmanın uygulanması, mültecilerin geri dönüşü ve bölge halkının yaşam koşullarının normalleşmesi için en iyi yol haritasıdır.”
Açıklamada ayrıca, “Mültecilerin geri dönmemesinin temel nedeni, Şengal’de yasadışı güçlerin varlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında Şengal’de durumun normalleştirilmesine ilişkin anlaşmanın uygulanmamasıdır” denilerek DAİŞ’in saldırıları ardından hükümetler tarafından ölüme terk edilen Êzidî halkının kendi öz gücü ile oluşturduğu savunma gücü bir kez daha hedef gösterildi.
KDP, kendi çıkarları doğrultusunda bu anlaşmanın hayata geçirilmesini üç temel sebepten ötürü istiyor: Birincisi güçlerini bölgede konuşlandırmak, ikincisi Türk devletini desteklemek ve Irak içlerine doğru ilerlemesini sağlamak ve üçüncüsü de Irak ile bölgesel konularda varılan anlaşmalar.
Şengal’in yeniden inşası
Öte yandan Irak Göç ve Göçmenler Bakanı İvan Faik, Başbakan Muhammed Şiya Sudani’nin Şengal’in yeniden inşası ve göçmenlerin dönüşü için bütçe tahsis ettiğini belirtti.
Faik, basına yaptığı açıklamada, “Başbakan, Şengal’in yeniden inşası ve göçmenlerin dönüşü için 50 milyar dinar ayırdı. Göçmenlerin bölgelerine dönüşü Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile ilişkilidir” dedi.
Bakan Faik, Kürdistan Bölgesi ve Musul’daki kamplarda 40 bin mülteci bulunduğunu ve Musul merkezi dışında Irak’ın hiçbir vilayetinde mülteci kampı bulunmadığını kaydetti.
Bakanlığının Kürdistan Bölgesi’ndeki kampların yönetimiyle hiçbir ilgisi olmadığını belirten Bakan Faik, sadece kamplara destek olduklarını ve erzak sağladıklarını aktardı. Bakan Faik, daha önce KDP’nin kontrolü altındaki Êzîdî kamplarının denetimlere kapandığını ve KDP’nin Êzîdîlerin dönüşlerini engellediğini açıklamıştı.
Kaynak: RojNews