Kadına yönelik şiddet karşısında yetkilileri, 6284 sayılı kanunu tam olarak uygulamaya çağıran KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, kadınların öldürülmediği bir Türkiye’nin mümkün olduğunu belirtti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), kadın cinayetlerini ve şiddetine karşı Şişli Elmadağ’da bulunan The Ritz Carlton Otel’de basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya; KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, ve şiddete maruz kalanların yakınları katıldı.
Şiddet aratarak devam ediyor
KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, şiddetin artarak devam ettiğini belirterek, bu doğrultuda hazırladıkları çok yönlü verilerin olduğunu belirtti. Raporda sadece fiziki şiddeti ele almadıklarına dikkat çeken Kav, “Bizim şiddet diye kaydettiğimiz şey, sadece fiziki değil; ekonomik, cinsel ve psikolojik türü var. Bu raporlarda kadınların devletin kadınları koruyamadığını ortaya koyduk” dedi.
‘Koruma kanunundan herkes faydalanamıyor’
Sadece şiddete uğrayanın değil, onun gerisinde bıraktığı aile yakınlarının da çok zorluk yaşadığını ifade eden Kav, “Biz, bu acıların daha fazla yaşanmasını istemiyoruz. Asıl amacımız bu” ifadelerini kullandı. Çözümün belli olduğunun altını çizen Kav, şöyle devam etti: ”Bizim çok iyi bir yasamız var. 6284 sayılı koruma kanunu. Kadınların zarar görmemesini sağlayan bir kanun. Bu kanun, sadece koruma ve uzaklaştırma kararı değil; her kadının kullanabileceği bir yasadır.”
Kanunda 20 madde olduğunu hatırlatan Kav, bunların tam olarak devreye girmesini istediklerini belirtti. Bu önlemlerin tam uygulanmadığını söyleyen Kav, şu ifadeleri kullandı: ”Örneğin kreş maddesi var; ancak binlerce kadından sadece 6’sı bu kanundan faydalanıyor. Bu ve bunun gibi birçok maddeden sadece şiddete uğrayan binlerce kadından bazıları korunuyor.”
İstanbul sözleşmesi
6284 koruma kanunun dayandığı İstanbul Sözleşmesi’ne de değinen Kav sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sözleşme, aile boyutlarına cevap veren bir sözleşmedir. Öncelikle sözleşmede ‘Toplumda şiddetin önlenmesi gerektiği’ söyleniyor. Toplumda şiddetin önüne geçemiyorsanız o zaman ‘bir kadın tehdit görüp korunmak istiyorsa aktif olarak onu koruyun’ diyor.”
’10 milyon kadın yok sayılıyor’
Bu maddeler ile ilgili Türkiye’de “Ne yapılıyor?” diye soran Kav, Türkiye’de 10 milyon kadının yok sayıldığını cevabını verdi. Kav, “Yani istihdam verilerine katılmayan 10 milyon kadın var. Kadınların zaten üçte birini güçsüz bırakmışız bu ülkede. İş bulmak isteyenlerin de sadece yüzde 34’ü iş bulabiliyor. Çalışma hayatına katılma oranı çok düşük” dedi.
Sessiz kalmayın çağrısı
Kav, tüm bu anlattıkları doğrultusunda yetkililere seslenerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Devlet, kadına yönelik şiddete tavır almalı, açıklamalar yapmalıdır. Yargı görevini yerine getirmelidir ve bütün toplum kadına yönelik şiddete karşı hassasiyetlerini devreye koymalıdır. Herkesi 25 Kasım’da bu konuda göreve ve mağdur edilen ailelerin yanında olmaya çağırıyoruz. Kadınları sessiz kalmamaya, haklarını aramaya davet ediyorum. Kadınların öldürülmediği bir Türkiye mümkün.”
HABER MERKEZİ