Kazdağları’ndaki altın madeni projesine ilişkin bir rapor hazırlayan Jeoloji Mühendisleri Odası bölgedeki yeraltı ve yüzey sularının tehlikede olduğunu söyledi
Kazdağları’ndaki altın madeni projesine ilişkin bir rapor hazırlayan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, “Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni işletmesinin, yeraltı suyu ile yeraltı suyundan beslenen yüzey ve kaynak suları üzerinde halkı ve yaşam çevresini de etkileyecek şekilde olumsuz etkileri olacağı açıkça görülmektedir. Bu projeden derhal vazgeçilmelidir” dedi. Şirketin raporuna göre, projeden etkilenmeyeceği öne sürülen Atikhisar Barajı da tehlike altında.
Birgün’den Kardelen Tatar‘ın haberine göre; Türkiye’nin oksijen deposu olan Kazdağları’na, Kanadalı şirket Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen siyanürlü altın madeni projesine tepkiler sürüyor. Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar barajını kirleteceği ve ormandan 195 bin civarı ağaç kesilmesine neden olduğu için tepkileri toplayan proje, işletme ruhsatı süresi dolduğu için şimdilik durmuş durumda.
Projenin kapasite artışına dair hazırlanan ÇED raporunu değerlendiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, bir açıklama yayınladı. Maden sahasının Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasında olduğunun vurgulandığı açıklamada, yüzey ve yer altı sularının maden çalışmalarında kullanılacak kimyasallardan olumsuz etkileneceği ifade edildi.