Kazdağları’nda maden şirketi Alamos Gold Kirazlı’da varlığını sürdürürken, Orman Müdürlüğü bölgede nöbet eylemini sürdürenlere tebliğde bulunarak alanı boşaltmalarını istedi
Çanakkale Kirazlı’da 347 bin 815 ağacın katledilmesi sonrası ortaya çıkan tepki hem devletin hem de şirketin geri adım atmasına yol açmış ve faaliyet durdurulmuştu. Ancak buna karşın altın madeni şirketi Alamos Gold’un alanı terk etmemesi üzerine 9 aydır bölgede nöbet eylemi sürdürülüyor. Kazdağları ekosistemi içinde yer alan Kirazlı bölgesinde kalan ağaçların katledilmesini ve toprağın, suların kirlenmemesi adına süren nöbet eylemi koronavirüs gerekçe koşularak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bitirilmek isteniyor.
Tebliğ yapıldı
Çanakkale’de salgın gerekçe gösterilerek ormanlık alanlarda drone uçuşlarını da yasaklayan kurul kararı ve nöbet alanında yaz kış demeden 270 gündür eylemlerini sürdüren direnişçilere alanı boşaltmaları için tebliğ yapılması dikkat çekti. Direnişçiler, “Tebliği yapan Çanakkale İl Hıfzısıhha Kurulu, ormanlarla ilgili aldığı önlemlerle pandemiye karşı mücadele ediyormuş gibi göründüğü bu kararla, ormanların savunusunu yapan bizlerin hayatlarını tehlikeye atmakta ve şirketler tarafından ormanların yok edilmesinin önünü açmaktadır” diye belirtildi.
Karardan geri dönülsün
Nöbet eylemini sürdüren direnişçilerin açıklamasında, “270 gündür madenci şirketlere ve idari cezalara rağmen kamuoyu desteği/duyarlılığı ile devam eden Kazdağları çadırlı nöbetinde, pandeminin başladığı günden bugüne kişi yoğunluk azaltılıp izolasyon uygulanmış ve hijyen koşulları arttırılmıştır. Bu, ilk günden jandarmanın da bilgisi dahilindedir. Kaz Dağları nöbet alanımız boşaltılmak istenirken madenci şirketin güvenlikleri ormanda durmaktadır. Ruhsatsız çalışan Alamos Gold’un (Doğu Biga Madencilik’in) projeleri iptal edilmeli, nöbetimize yönelik bu karardan geri dönülmesi gerekmektedir” ifadesi yer aldı.
Eylemcilerden bazı sorular
o Drone uçuşunun yasaklanmasının pandemiyle mücadeleye nasıl bir etkisi var? İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu, bu kararlarla şirketlerin gayri resmi ya da resmi çalışmalarını rahatlatmak, doğa tahribatlarının belgelenmesini engellemek mi istiyor?
o Bu karar, tahliyeyi duyan kişilerin nöbet alanına sahip çıkmak için Kirazlı’ya gelmesine ve virüsün daha çok yayılmasına neden olacak bir karardır. Kurul, halkın Kaz Dağları hasssasiyeti bilmiyor olabilir mi? Böyle bir karar nasıl alınabilir?
o Nöbet alanında izole kalanların tahliyesi demek bulaşın gittikçe daha çok yayıldığı ülkemizde, şehirlerarası yolculuğa zorlanmaları, hayatlarının riske atılması demek. Kurul, bu mağduriyeti yaratmayı ve riski nasıl göze alabilmektedir?
Kazdağları için kaygılıyız
Yapılan açıklamanın devamında, “Pandemi krizinin doğa talanı açısından bir fırsata çevrilmek istendiğini görüyoruz. #SaldaGölü’nde yaşananlardan sonra Kazdağları’nın akıbeti açısından da kaygılıyız. Doğayı talan etmek isteyen tüm şirketlere süresiz #evdekal diyoruz. Çanakkale’deki ormanların yok olması vebalinin altında İl Hıfzısıhha Kurulu’nun kalmaması için bu kararlardan geri dönülmesi gerekmektedir. Kurulu, yaşamlarımızı tehlikeye atmaması için nöbet alanımızı kararın istisnası tutmaya davet ediyoruz” sözleri yer aldı.
EKOLOJİ SERVİSİ