Cengiz Holding’in Bayramiç’te yapmak istediği altın madeni projesine karşı açılan davalar, Çanakkale Adliyesi’nde görüldü. Dava öncesi açıklama yapan köylüler, ‘İçme suyumuza, Cengiz Holding tarafından el konulmak istenmektedir’ dediler
Cengiz Holding’in Bayramiç ve Çan köylerinde açmak istediği ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ projesine karşı açılan üç ayrı davanın duruşması Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nde bugün görüldü.
Davacı kurumların yanı sıra, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi CHP Grubu Başkanvekili Avukat Erdal Gezen, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Avukat Ali Aydın Çalıdağ, Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Hande Keskin, Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi yetkilileri, Bayramiç ve Çan’dan köylüler de davaya destek olmak için basın açıklamasına katıldılar. Basın açıklamasını, Kazdağları Ekoloji Platformu adına davacılardan Ayşe Bor okudu.
‘Yaşam hakkı feda edilemez’
Çanakkale Adliyesi önünde Kazdağları Ekoloji Platformu adına açıklama yapan Bayramiç’in Osmaniye köyünde yaşayan Ayşe Bor, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının, bir şirketin kazancı için feda edilemeyeceğini söyledi.
Bor, “Kazdağları’nın korunması, gelecek kuşaklara, çocuklarımıza ve bu topraklarda yaşam hakkı olan tüm canlılara borcumuzdur. Şirketin ÇED raporunda, bölgede yer alan metalik madencilik projelerinin sebep olacağı kümülatif etkilere değinilmemiştir” dedi.
Sularına el koyulacak
ÇED raporu içinde, maden için su alması planlanan göletlerin projelerine ve çevre etkilerine yer verilmediğini ifade eden Bor, tarım ve hayvancılıkla geçinen yöre halkının son yıllarda yaşadığı su sıkıntısı yaşadığını belirtti.
Bor, “Köylerin içme suyu kaynakları, proje alanında kalmaktadır. Ayrıca, söz konusu göletlerin bölgenin tarım arazileri için kullanılması gerekirken Cengiz Holding tarafından el konulmak istenmektedir. Söz konusu göletler için su temin etmek amacıyla Kocabaş Çayı’ndan derivasyon kanalı ile su alınmasının planlandığı bilinmektedir. Kocabaş Çayı, nesli tehlike altındaki su samurlarının yaşam alanı ve 55 köyün de su kaynağıdır. Halihazırda Odaş Çan 2 Termik Santrali de pompa kurarak Kocabaş Çayı’ndan suyu çekmektedir. Çekilen suyun miktarı çok fazladır ve yöre halkına su kalmamaktadır” diye konuştu.
Karar daha sonra açıklanacak
Duruşmaya davacılarla birlikte yaklaşık yüz kişi katıldı. Bireysel davacılar, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’miz, Gülpınar Ekolojik Yaşam Derneği davacı köylülerin beyanlarından sonra TEMA Vakfı avukatı Ömer Aykul, Çan Çevre Derneği avukatı Ümran Aydın ve KEP Bileşenleri ve bireysel davacıların avukatı Burcu Özaydın beyanlarını verdi ve ÇED Olumlu kararının iptalini talep etti. Davalı kurum avukatı ve müdahil şirket avukatları da oldukça kısa beyanlarda bulundular. Duruşma tamamlanınca hakim kararın daha sonra açıklanacağını bildirdi ve salondan çıkıldı. Mahkeme çıkışında Adliye önünde avukatlarımız duruşma hakkında basına bilgi verdi ve kararın daha sonra açıklanacağını söyledi.
Gün içinde İstanbul’da Cengiz Holding’in önünde davaya destek amacıyla açıklama yapmak isteyen 7 çevreci gözaltına alınmıştı.
HABER MERKEZİ