HDP’li Büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının yıl dönümünde Diyarbakır’da yapılan açıklamada, kayyumların yaptıkları yolsuzluklar anlatıldı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının birinci yılında Diyarbakır Lise Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP’li milletvekilleri, HDP Diyarbakır İl eşbaşkanları, yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Demokratik İslam Kongresi (DİK), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ile Özgür Kadın hareketi (TJA) aktivistleri katıldı. Açıklama öncesi polis, açıklamanın yapılacağı marketin önünü barikatlarla kapattı. Açıklamada, Türkçe ve Kürtçe “Kayyım İrade Gaspıdır” yazılı pankartlara ‘kayyım’ kelimesi geçtiği gerekçesiyle polis tarafından el konuldu.
Mızraklı’nın mektubu okundu
Basın metnini okuyan Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Meclisi Sözcüsü Halime Bayram, belediye bütçesi için kaynak yaratma çabalarının, başta İller Bankası olmak üzere devlet kurum ve kuruluşları tarafından engellendiğine dikkat çekti.
Bayram, konuşmasının ardından görevden alınarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın mektubunu okudu. Okunan mektubun ardından basın açıklaması, Yenişehir, Sur ve Kayapınar Belediye eşbaşkanlarının, kayyum atamalarının ardından belediye bünyesinde yaşanan yolsuzluklara ilişkin bilgileri paylaşmasıyla devam etti.
Sur
İlk olarak söz alan yerine kayyum atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir, Sur Belediyesi’nin kayyumlar eliyle 2 buçuk yıl içerisinde, 151 milyon 743 bin 819 TL borç altına sokulduğunu belirtti. Kayyum yönetiminin bu paranın önemli bir kısmını, Sur Müftülüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne harcadığını ifade etti. Özdemir, kayyumların her iki kuruma, kamera, TV gibi, 6 milyon 25 bin 169 TL değerinde hediyeler aldığı bilgisini paylaştı. Özdemir, ayrıca kayyumların kadın kurumları, çocuk kreşlerini kapatarak, bu kurumlara ait binaları dini cemaatlere devrettiğini belirtti.
Yenişehir
Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Deviren ise 2016-2019 yılında tespit edilen yolsuzluklara ilişkin bilgiler paylaştı. 178 milyon 333 bin TL borç altında belediyeyi devraldıklarını belirten Deviren, Yenişehir Belediyesi’nde kayyum yönetiminin harcama kalemlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı, “Temsili ve ağırlama harcamaları, 5 milyon 559 bin TL, devlet kurumlarına ve derneklere yapılan harcama, 30 milyon 369 bin TL, reklam, afiş, branda vb. yapılan harcamalar, 4 milyon TL, dış illere yapılan gezi harcamalarına, 1 milyon 712 bin TL, spor kulüplerine yapılan harcamalar 590 bin TL para aktarıldı.”
Deviren, faal olarak işletilen belediyeye ait taşınmazların çeşitli devlet kurumlarına tahsis edildiğini belirterek, halka ait malların yandaşlara peşkeş çekildiğini söyledi.
Kayapınar
Ardından konuşan görevden alınarak yerine kayyum atanan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, 31 Mart 2019’da 234 milyon TL’lik borçla belediyeyi devr aldıklarını belirtti. Kesen, Belediyeye ait 19 taşınmazın diğer kurumlara tahsis edildiği bilgisini paylaşarak, bu taşınmazlara ait yenileme ücretlerinin belediye kasasından karşılandığını söyledi.
Belediye eşbaşkanların ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır’ın 3 ilçesinde var olan yolsuzluklarının sadece bir kısmının ifade edildiğini söyleyerek, kayyım politikalarının aynı zamanda kadın düşmanı politikalar olduğunu kaydetti. Güzel’in konuşmasını ardından açıklama, alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.
DİYARBAKIR