Kömür Belediyesi ile birlikte kayyum atanan DBP’li belediye sayısı 95 oldu. Duruma tepki gösteren DBP Merkez Yerel Yönetim Konsey Üyesi Zeynep Üren, ‘Kayyumların olduğu belediyeler, halka hizmet için orada değiller. Belediyeler, hırsızlık merkezine dönüşmüş’ dedi.
Adıyaman’ın Kömür Beldesi’nde 14 Ağustos’ta HPG’liler ile askerler arasında çıkan çatışmada 4 askerin yaşamını yitirdiği ve 6 askerin yaralanması ardından Kömür Belde Belediyesi Eşbaşkanı Hüseyin Yuka gözaltına alınıp tutuklandı.İçişleri Bakanı tarafından 30 Ağustos günü Yuka’nın yerine kayyum atandı. Bununla birlikte DBP’li belediyelere atanan kayyum sayısı 95 oldu. DBP Merkez Yerel Yönetim Konsey Üyesi Zeynep Üren, belediyelerine yönelik baskı politikalarını ve atanan kayyumların politikasını değerlendirdi. Üren, kayyumların atanmasıyla bölge halkının iradesizleştirilmek istendiğinin hedeflendiğini belirtti. OHAL’in kalkmasına rağmen uygulamalarının devam ettiğini kaydeden Üren, Kömür Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla var olan zihniyetin devam ettirildiğini belirterek, “İradesizleştirme politikalarının devamıdır. Kürtlerin yaşadığı bölgede OHAL kalkmamış, tüm sistematikliğiyle devam ediyor” dedi.
Yuka’nın gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösteren Üren, şöyle devam etti: “Nerede bir olay yaşanırsa, Kürt halkının iradesine bağlı kılınıp halk iradesizleştirilmeye çalışılıyor. Halkın bir seçilmişidir, herhangi bir çatışmayla alakası olmamasına rağmen belediye eşbaşkanı tutuklanıyor. Kürt halkı üzerinde her zaman bir değnek sallıyorlar. Bununla da halkı korkutmaya çalışıyorlar. Ancak, bu toplum 1938’leri, 80’leri ve Halepçe’yi gören bir halk olarak teslim olmaz, bu baskılara boyun eğmez.”
‘Kandırma politikası’
Yerel seçimlerin 2019 Mart ayında yapılması planlandığını; ancak erkene alınma durumunun da olduğunu kaydeden Üren, kayyumların yaptığı hizmetlerin özgürlük ekseninde olmadığını belirtti. Üren, “Toplumu, kandırmaya çalışıyorlar. Kayyumların hizmeti, kandırma politikasıyla eşdeğerdir” dedi. Kayyumların niçin belediyelerde olduğu sorusunu yönelten Üren, “Aslında kayyum yerine gasp kelimesini kullanıyoruz. Bu gasp niçin buradadır. Tanımadığımız insanlar, halkın seçtiği insanların yerine geliyor. Bunlar halka ne verebilir ki?” diye sordu. Kayyum atanan belediyelerin karakollara çevrildiğini kaydeden Üren, “Kayyumların olduğu belediyeler, halka hizmet için orada değiller. Daha çok kendi adamlarına ihaleler vererek, zenginleştirmek için oradalar. Belediyeler, hırsızlık merkezine dönüşmüş” dedi.
‘Güçlü hazırlanıyoruz’
Kayyum politikalarına karşı önümüzdeki yerel seçimlere daha güçlü hazırlandıklarını vurgulayan Üren, şunları söyledi: “Bizim dönemimizdeki belediyelerin dar bütçesiyle nasıl yönettiğimize şaşırıyorlar. Bizim açımızdan gasp ve zulüm bir avantaj değildir. Ancak, toplum bu gasp politikalarına karşı daha güçlü sahiplenecek belediyeleri.İnsanlar seçtiği kişiyle huzurludur, gasp eden kişiyle huzurlu değildir. Bu seçimde, daha güçlü çıkacağız. Güçlü ve başarılı bir geleceğe hazırlanıyoruz.”
DİYARBAKIR