Borçlanan kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin, alacaklıların ödemesi için ‘zorunlu bağış’ şartı getirdiği ve buradan gelen parayı sisteme geçirmediği belirtildi
İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019 tarihinde ikinci kez Vali Mustafa Yaman’ın kayyum olarak atandığı Mardin Büyükşehir Belediyesi, önceki kayyım dönemindeki borçlar nedeniyle zor günler geçiriyor. İller Bankası’ndan gelen ödeneğin yüzde 60’ı ile belediye personellerinin giderlerini karşılayan kayyum yönetimi, yeni projeler üretememesinin yanı sıra, önceki proje kararlarını ise “borçlanma” yöntemiyle hayata geçirmeye çalışıyor.
En az 7 borçlanma kararı
Edinilen bilgilere göre, kayyum yönetimi tarafından 2020 yılının Ocak ve Mart aylarında devam eden çalışmaların yürütülebilmesi için borçlanma ile ilgili en az 7 karar alındı. Ayrıca, kayyum yönetiminin İller Bankası’ndan kredi almak suretiyle yapılacak borçlanmalar için kayyum Mustafa Yaman ile kayyum tarafından atanan Genel Sekreter Abdullah Yenigün’e yetki verilmesi için ayrı bir karar aldı.
‘Zorunlu bağış’ sistemi
Kasayı boşaltan kayyum yönetiminin, önceki kayyum döneminden kalan ve ödenmesi gereken borçları ödeme noktasında da kimi sıkıntılar çektiği bilgisine ulaşıldı. Müteahhitlerin, zamanı gelen alacakları için sıraya girdiği belediyede, ödemelerin ne zaman yapılacağı ise belirsizliğini koruyor. Kayyum yönetimi, ödemelerin yapılamaması nedeniyle iş yapacak müteahhit bulmakta zorlanıyor.
Tüm bunları yanı sıra kayyum yönetiminin, alacaklarını alabilmeleri için müteahhitlere, ilk etapta alacaklarının yüzde 10’u oranında “zorunlu bağış” yapmalarını istediği öğrenildi. “Zorunlu bağışların” kayıt altına alınıp alınmadığı konusu ise belirsizliğini koruyor. Ancak belediye iştiraki olan Kent A.Ş. üzerinden yapıldığı belirtilen “zorunlu bağış” uygulamasının kayıt dışı olduğu iddia ediliyor.
Kabul edenlere ödeme yapıldı
Kayyum yönetiminin, bu “zorunlu bağışı” kabul eden müteahhitlerin isimlerini ise ödeme sırasında öne çektiği kaydedildi. Bu şartı kabul eden 5 şirkete ve bir şahsa ödemelerin yapıldığı öğrenildi. Kayyum döneminde büyük usulsüzlükler yaptıkları ortaya çıkan söz konusu firmalara 13 milyon TL ödeme yapıldı.
Alacaklı diğer firmaların olası tepkilerine karşı da belediyenin ödeme sisteminde söz konusu ödemelere yer verilmiyor. Öte yandan son günlerde kimi müteahhitlerden istenen “zorunlu bağış” oranının yüzde 15’e çıkarıldığı, müteahhitlerin kabul etmemesi nedeniyle ödemelerin durduğu kaydedildi.
Kaynak: MA