Cizre’nin Konak Mahallesi’nde TOKİ’lerde yaşayan yurttaşlar, yıllardır çözülemeyen elektrik ve su sorunundan şikayet etti
Bölge kentlerinde 2015 ile 2016 yılları arasında yaşanan çatışmaların ardından devlet tarafından evi yıkılan yüzlerce yurttaş, sonradan inşa edilen Toplu Konut Başkanlığı’na (TOKİ) ait binalara yerleştirildi. Evleri yıkılan ve TOKİ’lere yerleşmek durumunda kalan Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan çok sayıda yurttaş, 70 bin TL karşılığında TOKİ’lere yerleşebildi. Konak Mahallesi Botaş Yolu Caddesi’nde inşa edilen Yeni TOKİ’de yaşayan yurttaşlar, TOKİ’lerin sağlam bir yapıya sahip olmayıp birçok yerinde çatlakların olduğunu ifade ederek, yaşadıkları su ve elektrik sorununu aktardı. Defalarca başvuruda bulundukları halde hiçbir cevap alamayan yurttaşlar, kayyum ile yönetilen Cizre Belediyesi’nden de şikayetçi.
Su ve elektrik yok
Konak Mahallesi’nde 2018 yılında kurulan Yeni TOKİ’lerde yaşayan yurttaşlar 2 yıldır su ve elektrik sorunu yaşıyor. Bin 600 dairenin bulunduğu ve yaklaşık 10 bin kişinin ikamet ettiği TOKİ’lerde, site yönetimi yaşanan elektrik ve su sorununu Cumhurbaşkanlığı İleti- şim Merkezi’ne (CİMER) kadar ilettiğini ancak yazdığı dilekçelerin cevapsız kaldığını dile getirdi.
‘Çöpler toplanmıyor’
Kayyum ile yönetilen belediyeden kaynaklı yaşadıkları sorunları dile getiren Fatma Alçın (38), “Elektriğimiz, suyumuz yok. Tandırlarımızı bile yıktılar. Yine çöpler toplanmıyor ve etraf kir içinde kalıyor” dedi. Araç sıkıntısı da yaşadıklarını söyleyen Alçın, “Saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Hastaneye giden minibüs de geçmiyor buradan. Belediyeden şikayetçiyiz” diye konuştu.
TOKİ dökülüyor
2 yıldır TOKİ’de yaşayan ve aidatının çok yüksek olduğunu söyleyen Ayşe Ekinci (37) ise, “En büyük sorunumuz da su kuyusunun üzerinin açık olması. Çocuklarımız içine düşüp boğulursa ne yapacağız? Bu her şeyden daha önemli” dedi. TOKİ’lerin kötü malzeme ile yapıldığına dikkat çeken Ekinci, “Kendi evimize yerleşmek için üzerine 70 bin TL ödedik. Üzerine her ay aidat ödüyoruz. Kendi evimizde değil de kirada gibiyiz. Elimizi attığımızda boyaları dökülüyor. Kapı kollarımız hemen yerinden çıktı” diye konuştu. TOKİ’ye ilk yerleştiği süreçte suyun hiç akmadığını söyleyen Hatice Şen ise bu sorunun hala çözülmediğini ifade etti. Evlerin özensiz bir şekilde inşa edildiğini kaydeden Şen, “Tezgahın altından su akıyor. Bazı dairelerde çatlaklar var” ifadelerini kullandı.
Kaynak: ŞIRNAK/JINNEWS