Sayıştayın ortaya çıkardığı Mardin Büyükşehir Belediyesi’ndeki usulsüz ihaleleri kayyum, Erdoğan’ın kente yaptığı ziyaretler üzerinden savundu
Sayıştay tarafından kayyumun yönettiği Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dair hazırlanan raporda belediyenin 38 milyonluk 16 ihaleyi “mevzuata aykırı” yaptığı ortaya çıkmıştı.
Toplamda 8 başlıkta usulsüz işlemlerin tespit edildiğinin yer aldığı raporda doğalgaz çalışmaları, yol yapım işleri ve daha birçok konuda Sayıştay Başkanlığı’nca eksikler tespit edildi.
Sayıştay tarafından Belediyeye sorulan sorulara verilen cevapların yanı sıra raporun satır aralarında ilginç detaylar da dikkati çekti.
Muhasebeci eğitimsiz
Sayıştay Raporu’na göre belediyede kurulması gereken, “İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulu” oluşturulmamış. İç Denetçi Başkanı olmasına rağmen iç denetçi bulunmamakta.
Belediyenin en önemli birimlerinden olan muhasebe bölümünde kayyım atanmasının ardından görevlendirilen Defterdarlık Kurumlar Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü personelinin ise muhasebe sertifikası bulunmamakta.
Belediye DBP’deyken her şey mevzuata uygun
Raporda Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde olduğu sırada hazırlanan 2015-2019 Stratejik Planı’nın mevzuata uygun bir şekilde hazırlandığı ve uygulamaya konulduğu belirtildi.
Belediyenin kayyum yönetiminde olduğu 2018 yılı bütçesinin Stratejik Plana uygun belirlendiği ancak bütçenin nasıl harcandığını gösterecek olan Faaliyet Raporu’nun hazırlanmadığına yer verildi.
Raporda bundan dolayı belediyenin kayyum yönetiminde olduğu 2018 yılında mevzuatın gerektirdiği hususları tam olarak yerine getirmediğine yer verildi.
‘Cumhurbaşkanı ziyaretinden dolayı’
Raporda belediye tarafından yapılan “Mardin Yeşilli İlçesi Meydan Düzenlemesi Yapım İşi”nin “pazarlık” usulü ile yapılmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Konuya dair belediyenin vermiş olduğu cevap da
“Sayın Cumhurbaşkanımızın Yeşilli İlçesini ziyaretlerinden dolayı Yeşilli İlçesi Kent Meydanının atıl vaziyette olması ve çöp tepelerinin oluşmasından dolayı Yeşilli Belediyesinin talebi ve Sayın Valimizin talimatıyla Yeşilli İlçesindeki atıl durumda olan alanın meydan projesi planlanarak acilen yapılması… bahse konu alanın yapılması halinde Yeşilli İlçesinin Kentsel İmaj Kalitesinin yükseleceği öngörülmesi nedeniyle 21/b pazarlık usulü ile ihale yapılmıştır” oldu.
Terör savunması kanuna aykırı
Belediye ihalelerde “pazarlık” usulüne başvurmasına en fazla “Açık ihale yöntemiyle ihale yapılması durumunda ihale üzerinde bırakılan istekli firmaların güvenlik soruşturması sonucu teröre iltisaklı veya terörle irtibatlı olma ihtimalleri” gerekçesi sundu. Raporda, belediyenin bu gerekçesinin kabul edilmesinin mümkün olmadığına yer verildi.
Raporda söz konusu durum ile ilgili “Zira böyle bir durumun ortaya çıkıp çıkmayacağı sadece bir ihtimal olup gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmayan bir ihtimal öne sürülerek Kamu İhale Kanunu’nun öngördüğü temel ihale usullerini öncelikle uygulamamak Kanunun temel ilkelerine ve ruhuna aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.
Taşeron firmaya özel durum
Raporda en dikkat çeken bulgulardan biri ise, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerinde Akmercan Mardin Doğal Gaz Dağıtım San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılacak doğalgaz çalışmalarında meydana gelecek tahribatın karşılanması konusu oldu.
Rapora göre belediyenin Akmercan isimli firma ile yaptığı protokolde kazı alanı genişliğinin 50 cm olduğu yerde bozulan yerlerin belediye tarafından yapılmasına dair protokol imzalandı.
Düzenlenen tüm hakkedişler de 50 cm’lik kazı alanı olarak düzenlendi. Sayıştay yetkilileri konuya dair yerinde fiili ve fiziki inceleme yaptıklarını ve kazı alanının standart genişliğinin 100 ila 200 cm’yi , kimi yerlerde 200 cm’yi de geçtiğini tespit ettiklerini belirtti.
Belediye bu konuya dair ise, “Bundan sonra daha dikkat edilecektir” demekle yetindi.
Kimdir bu Akmercanlar?
Sayıştay Raporu’nda bahsi geçen Akmercan Mardin Doğal Gaz Dağıtım San. ve Tic. AŞ. isimli şirket de dikkati çekenler arasında.
Akmercan Şirketler Grubuna bağlı söz konusu bir şirket, 17/25 Aralık 2013 yılında ortaya çıkartılan “Rüşvet skandalı” ile gündeme gelmişti.
Söz konusu şirketler grubuna bağlı olan Akmercanlar İnşaat’ın sahibi Gazi Akmercan’ın Marmaray Sirkeci İstasyonu üzerinde bulunan arazide yapmak istediği otel için 2012 yılında başvurduğu AKP’li Fatih Belediyesi’nce ruhsatının Belediye Başkanı Mustafa Demir’e verdiği rüşvet karşılığı aldığı iddia edilmişti.
Şirket ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın araç kiralama işlerinin “kapalı ihalelerle” verilen şirket olarak tanınıyor. Söz konusu şirket 2018 yılında yaptığı araç kiralama ihalesini almış, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 2019 ve 2020 yıllarında kullanılacak araçların temin eden şirket olarak gündeme gelmişti.
Şirket ayrıca Hakkari ve Şırnak ile Zonguldak, Bartın, Artvin, Dersim ve Mardin’de de doğalgaz dağıtım lisansına sahip tek firma.