Ekonomik krizin pençesinde yaşamaya çalışan üniversiteliler bir çayın hesabını yaparken, okul yönetimleri ise yemekhane ücretlerine peşi sıra zam getiriyor
Ekonomik krizin en çok etkilediği kesimlerden biri de öğrenciler. Kiraların artması, yurtların yetersiz kalması ile birlikte barınma sorunu ile karşı karşıya kalan öğrenciler üniversitelerin görece ucuz yemeklerden de artık faydalanamayacak. Üniversiteler bir bir yemekhane ücretlerine fahiş zamlar uyguluyor.
İstanbul Üniversitesi’nde de yemekhane fiyatlarına yüzde 71’lik zam uygulandı, 3,5 TL olan yemek fiyatları 6 TL’ye çıkarıldı. Öğrenciler ise yapılan zamlara tepkili. MA’ya konuşan üniversiteliler artık bir çayın hesabını yaptıklarını ifade ediyor.
‘Alım gücü düştü’
İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi Zeynep Büşra Aslak, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi ve burslarının 850 TL olduğunu hatırlatarak, “Alım gücünün bu kadar düştüğü, ekonomik krizin bu kadar derinleştiği bir konjonktürde, bu yemek fiyatları aslında öğrenciler için giderek daha da cep yakmaya başlıyor” dedi.
Üniversitesi’nin bütçesinin 1,8 milyar olduğunu ve en fazla bütçesi olan üniversitelerin ilk 3’ü arasında yer aldığını aktaran Aslak, rektörlüğün bütçeyi nereye harcadığının öğrencilerce bilinmediğini söyledi.
Yemek zammını da kabul etmediklerini belirten Aslak, “Çünkü bu krizi biz çıkarmadık. Öğrenciler çıkarmadıkları krizin faturasını ödemeyecek. Bunun karşısında durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Barınma sorunu
Bir öğrencinin çalışmadan ve okulunu aksatmadan geçimini sağlamasının mümkün olmadığını vurgulayan Aslak, hem yemek hem de kira fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. 4-5 tane KYK yurdunun kız yurdundan erkek yurduna çevrildiğini ve oradaki öğrencilerin farklı yerlere taşındığını aktaran Aslak şu ifadelerde bulundu:
“Öğrenciler özel yurtlara mahkum bırakılıyor. Özel yurtta kalabilmek için bir ailenin en az 2-3 asgari ücret alması gerekiyor. Şu anda geçen sene bin 500-2 binlerde olan 3 kişilik bir özel yurt şu anda en az 3 katına çıkmış durumda”
‘Çalışmak zorundayız’
İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Aynur Efe, ülkedeki genel ekonomik krizin faturasının iktidar tarafından öğrencilere kesildiğini söyleyerek, bu durumdan ötürü çalışmak zorunda kaldıklarını ve okullarına yoğunlaşamadıklarını ifade etti.
Sene başında barınma kriziyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Efe, KYK yurtlarında yer bulabilen öğrencilerin “nispeten” daha şanslı olduğunu, fakat yurt koşullarının çok kötü olduğunu belirtti.
‘Tuvaletler bile sabunsuz’
Efe, yaşadıkları problemleri şöyle sıraladı: “Okulun çok büyük bir bütçesi var. 1,8 milyar TL’nin yansımasını herhangi bir şekilde biz öğrenciler olarak görmüyoruz. Mahmut (Rektör) kendine Mercedes alıyor, öğrencinin payına sabun bile düşmüyor”
‘Ödeneklerin harcandığı yerler’
Her güne yeni biz zamla uyandıklarını söyleyen İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Ceyda Yılmaz da, “Bugün arkadaşlarımızla dışarıya çıkarken bir tane çayın hesabını yapmak zorunda kalıyoruz. Bugün aldığımız tüm bursu yemekhaneye vermemiz bekleniyor. Ancak biz aynı zamanda barınma ve kültürel ihtiyacımızı karşılamak zorundayız. Kayyumun yaptığı bu zammı aslında enflasyona ve ödeneğin olmamasına bağlıyor. Ancak biz bugün ödeneğin nerelere harcandığını da biliyoruz. Bugün kayyum rektörün kendisine harcadığı, kayyum odasına harcanan ödeneğin farkındayız” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL