Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun talimatıyla, belediyeye ait binada prova yapan Nupelda Tiyatro Grubu oyuncuları dışarı çıkarıldı. Karara tepki gösteren tiyatro sanatçıları, ‘Hedef alınan Kürt dili ve Kürt kültürüdür’ dedi
İçişleri Bakanlığı’nın HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atadığı kayyumlar gelir gelmez yine kültürel faaliyetlere müdahale ve yasak getirdi. Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Kadın Yaşam Merkezi’nde tiyatro oyunu provası yapan Nûpelda Tiyatro Grubu’nun oyuncuları kayyumun talimatıyla binadan çıkarıldı. İran’dan gelen Fujan ve Nupelda Tiyatro’nun ortak çalışması olan “Kanlı Düğün” oyunun provalarının yapıldığı Kadın Yaşam Merkezi, görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe tarafından gruba bir süreliğine tahsis edilmişti.
‘Kürt kültürü hedef’
Nupelda Tiyatro Grubu üyesi Ergül Güler, 19 Ağustos’ta belediyeye kayyum atanınca halkın iradesini hedef alan darbeyi kabul etmeyerek belediyenin sponsorluğunu iptal ettirdiklerini söyledi. Bu nedenle 27 Ağustos’ta sergilenecek oyunu 3 Eylül’e ertelediklerini söyleyen Güler, “Halkın iradesini gasp eden kayyum bugün Kürtçe tiyatro oyununu hedef aldı. Şunu çok iyi görmeliyiz ki hedef alınan sadece irade değil aynı zamanda Kürtçe dili ve kültürüdür. Biz yapılan tüm saldırılara rağmen oyunumuzu 3 Eylül’de tiyatro severlerle buluşturacağız” dedi.
Kayyumların Kürtçe alerjisi
İlk olarak 2016 yılında HDP’li belediyelere atanmaya başlayan kayyumlar, yolsuzluk ve lükse düşkünlükleriyle anılsa da aynı zamanda Kürt kültürü ve diline düşmanlıklarıyla da gündem oldu. Örneğin bölgenin en büyük, Van’ın ise tek kültür kompleksi olan Nuda Kültür Merkezi 2017’de kayyum tarafından kapatıldı. Yurt içi ve yurt dışından onlarca müzik, tiyatro topluluğuna ev sahipliği yapan Nuda Kültür Merkezi’ne çalışan 49 kişinin işine de son verildi. HDP’nin 31 Mart’ta seçimi kazanmasının ardından belediye eşbaşkanları, harabe haline getirilen Nuda Kültür Merkezi’ni hızla tadilata almıştı. Yine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 2016’de kayyum olarak atanan Cumali Atilla’nın ilk icraatları, şehrin kültür sanat alanına yönelik olmuştu. Atilla, bu alandaki çalışmalarına Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe tabelasını değiştirerek başladı. Kayyumun ikinci müdahalesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’na (DBŞT) oldu. DBŞT’nin kadrosunda yer alan 31 oyuncunun sözleşmesi yenilenmeyerek işlerine son verildi. Son müdahale ise belediyenin önünde duran iki heykele yönelik oldu. Belediyenin önünde duran iki Lamassus heykeli, yine hiçbir açıklama yapılmadan kaldırıldı. Bunun yanı sıra Kürtçe kursların verildiği eğitim merkezleri, Kürtçe çocuk kreşleri de bir bir kapatıldı. Belediyenin binaları tarikat ve müftülüklere açılarak asimilasyon merkezleri haline getirildi.
VAN