Kayyum yönetimindeki Derik Belediyesi, HDP döneminde ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere verilen 200 TL’lik bursları, öğrencilerden faiziyle geri istedi. HDP’li Şerif, ‘Yoksul öğrencilerin boğazına göz dikenler belediyecilik yapamaz’ dedi
Mardin Derik Belediyesi’nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesinin ardından ekonomik durumu iyi olmayan çok sayıda üniversite öğrencisine 200 TL burs verilmişti. Ancak, belediyeye 16 Kasım 2019 tarihinde yeniden kayyum atanmasıyla birlikte öğrencilere verilen burslar faiziyle birlikte geri istendi. Kayyum tarafından 13 öğrenciye gönderilen tebligatta, 2 ay boyunca verilen bursların “kamu zararı” olduğu iddia edildi. ‘”Kamu zararına’” ise, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yönetmeliği ile Anayasa gerekçe gösterildi.
Tebligatta, kayyum atamasının ardından yapılan iç denetimde öğrencilere toplamda 5 bin 600 TL değerinde burs verildiği tespitine yer verildi. Tebligatta ayrıca, öğrencilerin 400’er TL’lik burs ödemesini bir ay içinde faiziyle birlikte ödememeleri durumunda yasal işlem başlatılacağını bildirdi.
‘Kayyum nedir diye sorarlarsa anlatacağız’
Tebligat gönderilen öğrencilerden Ömer Erol, söz konusu duruma tepki göstererek, “Öğrenciler olarak vicdanen rahat değiliz. Kamuya çok zararımız oluyormuş. Bize vermesinler kendileri yesinler” sözleriyle ironide bulundu. ‘”Kayyum atanması ile beraber burslarımız kesildi, buna itiraz etmedik” diyen Erol, “Normal karşıladık. Hatta arkadaşlar arasında verdiklerini almasınlar diye şaka bile yaptık. Ama şaka gerçek oldu ve bu tebligat elimize ulaştı. Hem de koronavirüs gibi bir salgın ile uğraşırken geldi tebligatlar. Bunun bir açıklaması olamaz. Bir belediye şehrin öğrencilerine verilen 200 TL’nin peşine düşmüş ise, daha başka ne söylenebilir ki? Kayyum ne diye soran olursa bunu anlatacağız” sözleriyle durumu yorumladı.
‘Önce milyonların hesabını verin’
Bursun geri istenmesine tepki gösteren yerine kayyım atanan Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Şerif Kıran ise, belediyenin kendilerine de kimi tebligatlar gönderdiğini söyledi. Belediyenin gönderdiği tebligatlarda 18 bin TL’lik kamu zararından bahsedildiğini belirten Kıran, “Bizimle alakası olmayan durumlar. Zaten tebligatta da belediyenin ‘çekilen avanslar’ hesabına kaydedildiği söyleniyor. Ama ne hikmetse bizden ödeme yapmamız isteniyor. Yapılan bu işlemlerin sebebini biliyoruz. Biz belediyenin taşınmazlarının satışına dair kayyum yönetimini mahkemeye verdik. Kendince kayyım yönetimi de misilleme yapıyor. Buradan sesleniyorum; Önce kayyumlar döneminde yapılan milyonlarca TL’lik borcun hesabını verin” dedi.
‘Yoksulun peşine düşenler belediye yönetemez’
“Biz belediyeyi devraldığımız zaman kasada 5 kuruş dahi bırakılmamıştı” diyen Kıran, kayyum yönetiminin belediyeyi 15 milyon TL borç altında bıraktığını hatırlattı. Kıran, şunları söyledi: “Belediyenin parası ile künefeler yenilmiş, tavalar yapılmıştı. Bunların hepsi belgeleri ile ortaya çıktı. Milyonları künefecilerde, tavacılarda yiyenler bugün yoksul öğrencilere verdiğimiz 200 TL’nin peşine düşmüşler. Kamu zararı olduğunu iddia ediyorlar. Kamu zararı görmek isteyenler künefecilere, tavacılara baksınlar. Yoksul 13 öğrencinin boğazına göz dikerek ne devlet yönetilir ne de belediyecilik yapılır.”
Kaynak: MA / Ahmet Kanbal