Derik Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından ismi Sultan Kösen Parkı olarak değiştirilen parka belediyenin HDP yönetimine geçmesinin ardından yeniden Uğur Kaymaz adı verildi.
Mardin’in Derik Belediyesi tarafından 26 Mayıs 2006 yılında açılan ve Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004’te babası Ahmet Kaymaz ile birlikte polislerce öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın adının verildiği parkın adı İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum olarak atanan Kaymakam Hasan Kafkas tarafından değiştirilmişti. Kayyum yönetimince parka dünyanın en uzun insanı olan Derikli Sultan Kösen’in adı verilmişti. 31 Mart yerel seçimleri ile Derik Belediyesinin Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesinin ardından parka yeniden Uğur Kaymaz adı verildi. Derik Belediye Meclisi’ne sunulan öneri AKP’lilerin “ret” oylarına karşı oy çokluğu ile kabul edildi. Belediye tarafından kaymakamlığa isim değişikliği konusunda alınan karar bildirilirken, önümüzdeki günlerde parka yeniden “Uğur Kaymaz Yaşam Parkı” tabelası asılacak.
‘Tamamen kayyum tahribatını ortadan kaldırmak amaçlı’
Parka yeniden Uğur Kaymaz isminin verilmesine ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan HDP’li eşbaşkanları Mülkiye Esmez ve Mehmet Şerif Kıran, değişikliği yapma nedenlerini anlattı. Kayyum döneminde Kürt halkının değerlerine dönük saldırılardan Uğur Kaymaz ismini verdikleri parkın da nasibini aldığını dile getiren Esmez, “Halkımızın talebi doğrultusunda parkın ismini yeniden eskisi gibi Uğur Kaymaz diye değiştirdik. Bunu yaparken biraz da kayyumların yarattığı tahribatı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Biz bu değişikliği yaparken Sultan Kösen ismine bir itirazımız bulunmuyor. Tamamen kayyum tahribatını ortadan kaldırmak amaçlı. Sultan Kösen de Derik halkının bir değeri olarak kabul ediliyor. Biz yeri geldiğinde onun da ismini bir yere vermek için harekete geçeceğiz. Ancak ilk olarak Uğur Kaymaz isminin hak ettiği yerde olması halkımız açısından önemli bir gelişme” dedi.
‘Halkın değerlerine sonuna kadar sahip çıkacağız’
Eşbaşkan Kıran da, Uğur Kaymaz ve babasının birlikte öldürüldüğünü hatırlatarak, “Uğur Kaymaz isminin halkın bir değeri olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de binlerce çocuk öldürüldü. Uğur Kaymaz da çocukların öldürülmesine karşı bir sembol haline geldi. 12 yaşında 13 kurşunla öldürüldü. Öldürülüş biçimi bile çok amaçlıydı. Biz bu temelde Uğur Kaymaz ismini önemsiyoruz. Biz istiyoruz ki; hiçbir çocuk ölmesin. Hiçbir anne babasının yüreği yanmasın. Bu nedenle Uğur Kaymaz isminin yaşatılması için meclisimizde böyle bir karar aldık. Umarım yetkili kişiler bu halkın değerlerini ve halkın istemini göz önüne alarak en kısa zamanda bize olumlu bir cevap verirler. Biz halkın seçilmişleriyiz ve halkın değerlerine de sonuna kadar sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı. Yapılan değişikliğin 23 Nisan’a denk gelmesinin de bir tesadüf olduğunu dile getiren Kıran, “Bizim için önemli bir mesajdır. Ne kadar 23 Nisan Çocuk Bayramı olarak anılsa da bu bizce Uğur Kaymaz’ın katledilmesinin gölgesinde kalıyor. Keşke Uğurlar ölmeseydi. Keşke Evinler ölmeseydi. Gerçekten biz çocukları düşünüyorsak, bu çocukların katledilmesinin önünü açan savaşları durdurmalı, silah üretimini, silah ticaretini durdurmalıyız.”