Kayyum yönetimindeki Yenişehir Belediyesi 340 hanelik mahalleyi satışa çıkardı. Mahalleli yıkım sonrası halkın daha da yoksulluğa itileceğini ifade etti
Kayyum yönetimdeki Yenişehir Belediyesi, 340 hanenin olduğu Fabrika (İplik) Mahallesi’ni satışa çıkardı.
Mahallede bulunan 49 bin 879 metrekarelik araziyi satışa çıkarılmasıyla ilgili ilan Resmi Gazete’de yayınlandı.
MA’dan Müjdat Can ve Eylem Akdağ’a konuşan mahalleli ise yıkım sonrası insanların daha da yoksullaşacağını ve halkın kandırılacağını ifade etti. Yurttaşlar Millet Parkı yapılmak istenen alanın daha sonra imara açılarak ev yapılacağı iddiasında da bulundu.
Yenişehir Belediyesi’nin borç yükü altında olduğu da bir başka iddia.
AKP’li yetkili söz vermişti
Satış kararı ve ihaleden aylar önce AKP Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi ve Diyarbakır Siyasi ve Hukuki İşleri Başkanı Suna Kepolu Ataman’ın yıkılacak olan mahallede yer alan Fabrika Mahallesi Camii’nde kadınlarla bir araya geldiği ve kadınlara arazilerin tapu işlemlerini çözeceği sözünü verdiği iddia edildi. Daha sonra mahallelilere 6 ay içerisinde evlerini terk etmeleri istendi.
Mahalleli tepkili
Dükkânın yıkılacağını belirten esnaflardan Ercan Tokalı, 7 senedir buradaki dükkânda kirada olduğunu ve kira kontratının ise 9 yıllık olduğunu söyledi. Tokalı, “Burayı boşaltıp park ve bahçe yapacaklar. Çok sayıda insanı dışarı çıkaracaklar. Önce TOKİ’de ev vereceklerini söylediler. Halkı kandıracaklar ve burayı millet bahçesi yapacaklar. 5 sene sonra da İmar getirip buralara plazalar kaldıracaklar” dedi.
20’ye yakın müteahhittin şimdiden burayı almak için geldiğini dile getiren Tokalı, buranın rantından katrilyonlarca TL’nin döndüğünü ifade etti.
Yoksulluk ve işsizlik
Benzer durumu Sur’un Alipaşa Mahallesi’nde yaşadığını ve kaldığı dükkanın yıkıldığını hatırlatan Tokalı, “Bizi orada perişan etmediler mi? Orada dükkanımız vardı yıkıldı. Bugün Fiskaya’da da kentsel dönüşüm var diyorlar. Bunun halka ne faydası var. Müteahhitler para kazanıyor. Bağlar’a git bak, her yer fuhuş, esrar, eroin, kokain yeri olmuş. Niye millet çalışamıyor. Yıkım olunca herkes oraya gitti, işlerinden evlerinden oldu. Böyle olunca; esrar, kokain, kristal satmaya başladılar. Bu millete de aynı olacak. Şimdi esrar içen, kokain satan yok. Ama burası yıkılırsa, bu millet düşerse burası da öyle olacak” diye konuştu.
Talepler kabul edilmedi
Fabrika Mahallesi’nde 50 yıldır yaşayan Osman Kaçmaz ise, şimdiye kadar ne vâkıfın, ne hazinenin herhangi bir şahsın kendilerine bu tapusuz arazide oturdukları için sorun çıkardığını aktararak, “Bugün kayyum gözünü buraya dikti. Bize ‘anlaşma yapalım’ dedi. Biz mağdur olmadıktan sonra yapalım dedik. Binamıza göre bize bina verin dedik. Bize tamam dediler. Daha sonra ‘daire başı sizden 250 bin TL alacağız’ dediler. Bizde asgari bir ücretle anlaşalım dedik. Sonra sözleşme getirdiler ve biz imzalamadık. Biz kabul etmeyince mahalleyi ihaleye verdiler” dedi.
‘Tapulu ev versinler’
Buraya 30 yıl önce geldiklerinde çamur ve otlardan geçilmediğine dikkati çeken Hanım Ateş (73), şunları dile getirdi: “Burada ömrümüzü geçirdik. Su yoktu, su getirmek için Şılbe’de kovalarla su getiriyorduk. Bizleri su getirmeyelim diye bazen mahalleliler kovuyorlardı ve başka mahallelere gidip su getiriyorduk. Bu mahalleyi böyle yaşanır hale getirdik” dedi. Belediye ekiplerinin gelerek tandırlar, evler, ağaçlara kadar ölçüm ve raporlama yaptığını söyleyen Ateş, “Bizim evlerimizi elimizden alacaklarsa da tapulu bir ev bize versinler. Bizi bir eve yerleştirmeyene kadar; evlerimizin yıkılmasını kabul etmeyeceğiz.”
DİYARBAKIR