Wan Büyükşehir Belediyesi kayyımı 3 milyar 697 bin 382 TL borcun büyük bir kısmını belediyeyi kazanacak yönetime bırakırken, belediyelerin taşınmazlarını devrediyor
Wan Büyükşehir Belediyesi kayyımı yerel seçimlere sayılı günler kala belediyeye ait taşınmazları devrediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından temeli atılan ve tamamlanma aşamasında olan Fidanlık Parkı içerisindeki binalar kayyım tarafından devredildi.
600 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen fidanlık, kültürel, sosyal, spor, eğitim, sanatsal üretimlerin yapıldığı bir yer olarak tasarlanmıştı. Parkın içerisinde; Kültür Merkezi, Kadın Destekleme Merkezi, Engelli Rehabilitasyon Merkezi, Çocuk Destekleme Merkezi, Sanat Atölyeleri, Kütüphane, bin kişilik Konferans Salon, Kamp alanları, Güneş Evi ve Ekolojik alanlar yer alıyordu.
Parkın içerisinde yer alan Kişisel Gelişim Merkezi binaları ve konferans salonunu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne 25 yıllığına devreden kayyım, daha önce de kampus içerisindeki bir çok yapıyı başka kurumlara devretmişti.
Borçlar kazanacak yönetime bırakılıyor
Kayyım yönetimi 2023 yılından 2024 yılına devreden yatırımların tüm giderlerinin ve ödemelerinin ise 2024 yılı içerisinde yapılması için de karar aldı. Başka bir deyişle belediye tüm bu “yatırımlar” için borçlanma yetkisi alarak bu borçları belediyeyi kazanacak olan yönetime bıraktı.
Daha önce de kayyım yönetimi, özel ve İller Bankası’ndan aldığı kredilerin vadesinin 2024 yılında başlatılması ve 5 yıl vadeyle ödenmesi kararı almıştı. Bu yolla, kendi döneminde yapılan tüm borçlanmalar ve yaptığı “yatırımlar” için çekilecek krediler önümüzdeki 5 yıl içerisinde ödenecek.
Belediyeye bağlı kuruluşların borcu: 1 milyar 4 milyon TL
Kayyım yönetiminin aldığı bir diğer karar da belediye içerisinde boş bulunan tüm kadrolara yandaşlarını atamak oldu.
Belediyenin elektrik borçlarını ödemek için bile kredi çeken kayyım yönetimi, bu ay da belediyeye bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (VASKİ) kredi çekme talebini kabul etti.
Daha önce yapılan araştırmalarda VASKİ’nin borcu 938 milyon 450 bin 372 TL olduğu ortaya çıkmıştı. Yine bu borçların büyük bir bölümünün kredilerden oluştuğu ve ödemelerinin 5 yıl vade ile yapılması kararı alındığı ortaya çıkmıştı.
Kayyım yönetimine bağlı, BELVAN şirketinin 32 milyon 82 bin, Mavikent şirketinin ise 33 milyon 57 bin 392 TL borcu olduğu ortaya çıkmıştı. Belediyeye bağlı kuruluşların toplam borcu ise, 1 milyar 4 milyon 889 bin 787 TL olduğu kesinlik kazanmıştı.
‘Kamu yararı’ kararı
2017 ila 2023 yılları arasında milyonlarca lira kredi çeken kayyım, neredeyse her ay belediyenin hesaplarına bloke konulmaması amacıyla “Kamu yararı” kararı alıyor. Borcunu kredi çekerek ödeyen kayyımın yönetimindeki belediyenin toplam borcunun, 3 milyar 697 bin 382 TL olduğu ortaya çıkmıştı.
Bankalara borçlu
Kayyım yönetimindeki belediyenin, hazineye, diğer kamu kuruluşlarına (SGK ve vergi), İller Bankası, diğer yurtiçi bankalar, yurt dışından alınan krediler ve diğer borç stoku tutarları ortaya çıktı.
2023 yılının son ayına kadar kayyım yönetimindeki büyükşehir belediyesinin, SGK ve vergi borcu 120 milyon 38 bin 318 TL’ye, İller Bankası borcu 202 milyon 422 bin 636 TL’ye, diğer bankalara olan borçları ise 1 milyar 607 milyon 350 bin 676 TL’ye yükseldi. “Diğer borçlar” adına altında ise 1 milyon 771 bin 915 TL borç kaydedildi. Ortaya çıkan tabloya göre, kayyım yönetiminin sadece banka, SGK ve diğer olarak adlandırdığı borçların miktarı, 1 milyar 954 milyon 585 bin 550 TL olmuştu.
Kaynak: MA